Vad skulle du som man vilja prata om, om ingen dömde dig? ”Allt vi inte pratar om” är en satsning som är tänkt att inspirera killar och män att börja prata om sådant som män annars inte pratar om. Initiativet kommer bland annat från Ida Östensson, grundare av Make Equal, som allt sedan debatten om övergrepp på festivaler har uppmanat killar och män att prata med varandra om närhet, normer, grupptryck, sex och kärlek.
Författaren Thor Rutgersson var en av dem som ville få igång ett samtal med sina vänner:
- Men det var svårt. Det var inte förrän jag erkände att fan, när jag var i slutet av tonåren, nog tryckte jag mig mot tjejer i publikhaven på spelningar. Först då kunde vi prata. För då kunde de andra också berätta. Hur de tänkte och kände. Så jag skrev till Ida och föreslog att vi skulle göra en större satsning för att hjälpa män att prata öppet och ärligt om hur vi mår.
”Allt vi inte pratar om” försöker göra just detta. Och det blev en bok – men också en podcast, en ljudbok, en e-bok och ett studiecirkelmaterial. Grunden är intervjuer med bland andra Kodjo Akolor, Sanny Dahlbeck, Philip Botström, Ali Boulala, Daniel Hallberg och Farzad Farzaneh som delar med sig av sådant de inte annars pratar om. Det handlar om ämnen som sex, skörhet, kärlek, ego, flyktvägar och vänskap. Boken innehåller också samtalsguider och tips från män till män.
- Vi är så stolta och glada över att ha varit en del av denna satsning sedan starten, säger Marcus Pehrsson, kommunikatör på Studiefrämjandets rikskansli. Vi ser de här samtalen som oerhört viktiga komponenter i det bildningsarbete vi gör som studieförbund.
Jonas Kofod, utvecklingsledare inom kulturområdet hos Studiefrämjandet fortsätter:
- Om inte människor mår bra kommer heller inte demokratin att göra det i längden. Därför måste också folkbildningens organisationer ta den här problematiken på djupaste allvar.
- Jag tror att de där fördelarna som män har också kan vara nackdelar. Som att män inte får visa känslor. Eller att män ska vara aktiva, kåta och redo hela tiden. Och det finns fortfarande förväntningar på att mannen ska försörja sin familj, ”lyckas” och göra karriär. Det är orimliga krav som ingen människa kan bära ensam, och män måste få prata om detta för att kunna göra en förändring i sitt liv. För vi vet att när män mår dåligt så drabbar det även andra, säger Ida Östensson från Make Equal.
Satsningen ”Allt vi inte pratar om” släpps den 19 mars och består av flera delar:
- Podcasten ”Allt vi inte pratar om” på Acast. I sju avsnitt träffar Thor och Ida kända och okända män och utmanar dem att prata om sånt de annars inte pratar om utifrån teman som kärlek, skörhet, flyktvägar, ego, sex och vänskap. Premiär: 19 mars och sänds fram till 30 april.
- Boken ”Allt vi inte pratar om” som e-bok, ljudbok och pocket. Innehållet är baserat på intervjuerna i podcasten och här hittar du också samtalsguider och tips från män till män. Utgivningsdag e-bok och pocket 19 mars. Recensionsdag 21 mars. Ljudboken släpps den 30 april.
- Ett studiecirkelmaterial baserad på ”Allt vi inte pratar om” framtaget av Studiefrämjandet
- Mer inspiration finns även på killmiddag.se
”Allt vi inte pratar om” görs av jämlikhetsstiftelsen Make Equal, i samarbete med Studiefrämjandet och med IOGT-NTO, Bonnier Bookery, Acast och Månpocket.
Om författarna:
Ida Östensson är grundare till en rad organisationer och initiativ. Jämlikhetsstiftelsen Make Equal, samtyckesrörelsen FATTA, skateboardorganisationen No Limit Skate och samtalsrörelsen #killmiddag för att nämna några. Ida har fått en rad utmärkelser och utsågs bland annat till årets folkbildare 2015 och Årets BRIS-pristagare 2017.
Thor Rutgersson är författare och har skrivit både skönlitterärt och facklitteratur om bland annat folkrörelser, folkbildning, jämlikhet, jämställdhet och demokratisering. Hans två senaste böcker, romanen ”Inställt pga Panik” och prosadiktsamlingen ”AMBIVALENS”, handlar om panikångest och psykisk ohälsa. Thor har också producerat och programlett poddradio och leder intervjuerna i podden ”Allt vi inte pratar om”.
Om Make Equal: Make Equal är lösningsfokuserade jämlikhetsexperter som jobbar för – och uppmanar till – praktiskt jämlikhetsarbete. Stiftelsen är experter på att komma på och genomföra innovativa samhällsförändrande idéer. Utan pekpinnar, med fokus på att fler ska vilja och kunna engagera sig. Målet är ett samhälle där alla slipper diskriminering och kan nå sin fulla potential. Make Equal ligger bakom satsningar som till exempel FATTA, #Killmiddag och Flickaplattformen.