Nu släpper ActionAid de svenska siffrorna från en EU-finansierad rapport som kartlägger situationen för kvinnlig könsstympning i Sverige och ett antal andra EU-länder. Rapporten visar bland annat att antalet invånare som kommer från länder där kvinnlig könsstympning förekommer har ökat med 25 procent i Sverige sedan 2011.
2011 uppgick det totala antalet människor som bor i Sverige och som kommer från länder där könsstympning förekommer till 213 181. I slutet av 2015 hade siffran stigit till 266 392, vilket motsvarar en ökning med 25 procent. Närmare hälften är kvinnor och av dessa är 16 749 flickor under 15 år.
Exakt hur många kvinnor och flickor i Sverige som är eller riskerar att bli könsstympade är mycket svårt att uppskatta, men de nya uppgifterna ger en tydlig signal om att Socialstyrelsens siffror från januari 2015 är alldeles för låga. Då uppgavs antalet könsstympade flickor och kvinnor i Sverige vara cirka 38 000.
ActionAid har i decennier arbetat i flera afrikanska länder för att stoppa kvinnlig könsstympning. Utvecklingen börjar äntligen gå åt rätt håll i en del områden som tidigare varit hårt drabbade. Idag arbetar ActionAid även aktivt med frågan i Sverige, bland annat genom att sprida kunskap till nyanlända flickor och kvinnor om vilka rättigheter de har samt vilka tjänster som finns att tillgå i det svenska samhället.
"För att Sverige ska kunna hantera den här komplexa frågan är det oerhört viktigt att fler resurser sätts in och att vi lyfter blicken och ser på frågan ur ett globalt perspektiv. Vi är övertygade om att Sverige har mycket att lära av de länder i Afrika där man arbetat med den här frågan i generationer och nu äntligen kan se en långsam nedgång", säger Ingela Holmertz, generalsekreterare på ActionAid Sverige.