Ansökan till Sidas traineeprogram är öppen. Den 21 mars 2024 höll Globalportalen en workshop om programmet. Med oss hade vi Malin Myrhage, projektledare för traineeprogrammet och Nawar Al Ebadi, tidigare deltagare i Sidas traineeprogram 2020 till 2021, som delade med sig av sina bästa tips, erfarenheter och upplysande information om programmet.
Som trainee på Sida kommer du att arbeta som handläggare. En handledare kommer att stötta dig i det dagliga arbetet och du får ta del av seminarier och studiebesök tillsammans med de andra programdeltagarna. Ingår gör även tre månaders arbete utomlands, på en av Sveriges ambassader i något av samarbetsländerna. Under förutsättning att allt går bra och att båda parter är nöjda leder traineeprogrammet till en fast heltidstjänst på Sida, då det är en garanterad tillsvidareanställning med sex månaders provanställning som man söker.
Vad krävs för att kunna söka?
Alla kvalifikationskrav finns listade i annonsen på Sidas hemsida, men för att kunna söka krävs följande vid ansökningstillfället:
- Fullgjord akademisk examen om minst kandidatnivå.
- Goda kunskaper i svenska och engelska.
- Minst ett års arbetslivserfarenhet som Sida bedömer är relevant. Eftersom Sidas verksamhet är bred finns det många olika arbetslivserfarenheter som kan vara relevanta. Några exempel som Malin nämner är bistånd, tematiska område Sida jobbar med eller en annan roll än handläggning som gett värdefull kunskap, exempelvis samordnare eller projektledare. Ett tips är att läsa medarbetarporträtten på Sidas hemsida för att se vad anställda gjort tidigare.
- Man ska vilja och vara beredd att efter traineeåret jobba på en ambassad i ett konflikt- eller postkonfliktområde.
- Svenskt medborgarskap.
Vilken är den viktigaste meriten som krävs för att bli antagen?
Bli inte avskräckt av listan med meriter, betonar Malin. Ingen merit är extra meriterande och tanken är inte att en person ska uppfylla alla meriter, utan att gruppen om 10–15 personer som blir antagna ska uppfylla meriterna tillsammans.
- Språkkunskaper är meriterande, framförallt i spanska, franska, arabiska, ryska och ukrainska. Men kunskaper i alla typer av språk som talas i Sidas medlemsländer är relevanta.
- Erfarenhet av arbete utomlands.
- Arbetslivserfarenhet av tematiska frågor som är relevanta för Sida, exempelvis kan erfarenhet från jobb med hållbarhet i en annan bransch vara värdefullt för Sidas verksamhet.
Hur ser antagningsprocessen ut?
De som uppfyller kraven får genomgå en kapacitetstestning, detta för att rekryteringen ska bli så objektiv som möjligt och för att främja mångfald. Därefter sker en cv granskning, följt av kortare digitala intervjuer. Ett 30-tal kandidater bjuds sedan in till en rekryteringsdag där ytterligare tester hålls. Slutligen väljs 10 till 15 personer ut till programmet.
Finns det några misstag att undvika?
De krav och meriter som listats i jobbannonsen är också det som rekryterarna kommer bedöma. Malin rekommenderar därför att vara metodisk i ansökan och hjälpa rekryterarna förstå varför just du passar för rollen. Var specifik! Lika viktigt är också att lyfta varför du vill ha tjänsten.
Efter traineeprogrammet började Nawar jobba på Sida. Han sökte till traineeprogrammet med intresset att jobba närmare låginkomstländer i konflikt- och postkonfliktmiljöer. Nawar ville se ifall det var möjligt att ta sina kunskaper inom finans till utvecklingssamarbetet på Sida för att främja ekonomisk utveckling i samarbetsländerna.
Likt Malin beskriver Nawar att det finns en bredd på Sida. Verksamheten jobbar med alltifrån klimatfrågor, hälsofrågor, utbildning och ekonomisk utveckling. Själv är Nawar utbildad nationalekonom och hade tidigare jobbat med socialt entreprenörskap för att stötta sociala arbetare i Sverige och få de att växa och forskning inom arbetsekonomi. Nawar var alltså ny till biståndssektorn men blev antagen till traineeprogrammet med relevant kompetens.
Hur upplevde du ansökningsprocessen? Fanns det något du önskar att du haft koll på innan?
Jag hade kunnat läsa på lite mer om Sidas strategier. Hade jag haft koll på det hade jag förstått min relevans.
Nawars ansökningstips är att försöka lyfta fram hur ens tidigare kompetenser är relevanta för arbetet på Sida. Titta på Sidas framtida prioriteringar, vad vi kommer att jobba mer med och tänk på hur du kan bidra till de nya prioriteringarna.
Vad är utmanande med ditt jobb?
Det mest utmanande är att man jobbar med länder som är konflikt- eller postkonfliktländer. Saker kan ta stopp, det finns svårigheter och hinder. Det kan bli frustrerande ibland, när saker är bortom ens kontroll. Det gäller att vara beredd på det.
Nawar nämner också att det kan vara utmanande att jobba på en myndighet om man inte har tidigare erfarenhet från den offentliga sektorn. Eftersom Sida är en myndighet som drivs av regelverk och förordningar måste man säkerställa hantering av information och att saker sker enligt rätt rutiner, vilket kräver struktur och noggrannhet.
Ansökningen till Sidas traineeprogram stänger 25e mars 2024.
In och sök!