nyhet av PeaceWorks

"Alla kan göra något för miljön"

Foto: Global Playground
PeaceWorks lokalförening lokalförening Global Playground sätter miljö och hållbarhet i fokus. - Vi är övertygade om att alla kan göra något för miljön i kampen för en hållbar värld i fred, men tyvärr finns det fortfarande ett tydligt glapp mellan folks vilja och faktiska engagemang.

Jag träffar en av föreningens grundare och mest aktiva medlemmar, Oksana, på ett hustak i Gamla Stan i Stockholm. Tillsammans med två andra studenter startade Oksana först upp föreningen Global Playground som en egen ideell förening innan de förra året officiellt blev en del av PeaceWorks lokalföreningsverksamhet. Beslutet att starta upp som en lokalförening inom PeaceWorks togs efter att Oksana besökte en av PeaceWorks månatliga informationskvällar. Hon och hennes kompisar fattade genast tycke för föreningen:

- Vi kände direkt att vi delade PeaceWorks vision om en hållbar värld i fred. Att vara en lokalförening inom PeaceWorks innebär en väldig trygghet i form av hjälp och stöd från kansliet samtidigt som du driver dina egna projekt utifrån egna intressen. Det är lite som att ha en egen liten lägenhet hemma hos föräldrarna, ler Oksana.

En hållbar värld

Oksana doktorerar just nu i Environmental Governance. Hennes starka intresse för miljö- och hållbarhetsfrågor delas även av de andra medlemmarna i lokalföreningen och återspeglas tydligt i föreningens arbete som ofta kombinerar konst och forskning kring miljöfrågor. Föreningen syftar till att tillämpa kunskap i praktiken och faktiskt göra något som kan bidra till en mer hållbar värld.

- Jag ser tre potentiella lösningar på dagens miljöproblem; att världens befolkning minskar, att vi ändrar vår livsstil, eller att vi lyckas utveckla någon sorts superteknologi som på ett mirakulöst vis lyckas lösa alla miljöproblem. Inom Global Playground fokuserar vi på det andra alternativet – att ändra människors livsstil, bland annat genom att påverka deras konsumtionsbeteende. I våras anordnade vi till exempel ett seminarium som fokuserade på hållbar klädindustri och som syftade till att informera och väcka medvetenhet om och kring klädindustrins miljöeffekter – och vad vi kan göra åt det, berättar hon. 

Internationella framtidsplaner

Utöver föreläsningar, seminarier och workshops anordnar Global Playground även regelbundna veganmiddagar där medlemmarna turas om att bjuda varandra på ekologiskt hållbar mat. Föreningen har dessutom precis avslutat ett projekt där de byggt ett hus av sopor, pantflaskor och överblivet material efter en brand på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm förra året.

Framöver hoppas Global Playground kunna utveckla sitt internationella engagemang och inleda samarbeten med olika internationella aktörer som på något sätt arbetar med hållbarhetsfrågor. Oksana betonar att länderna i Östeuropa och det forna Sovjet förvisso har mycket att lära i fråga om till exempel energibesparing och återvinning men att även Sverige har något att lära från andra länder. En förhoppning är till exempel att lokalföreningen ska kunna anordna en studieresa till Tjernobyl och dra lärdomar av den snart 30 år gamla miljökatastrofen där.

Alla kan vi göra något!

- Ett generellt problem vad gäller folks inställning till miljö- och hållbarhetsfrågor, och som återfinns även inom lokalföreningen, är att det finns ett tydligt glapp mellan vilja och handling där många visar intresse men få faktiskt gör något. Alla kan vi göra något! För oss i Global Playground är målet att kunna påverka människor att förändra sitt beteende, litegrann varje dag.

”Inom Global Playground fokuserar vi på att påverka människors livsstil.”

Jon Gjønnes
PeaceWorks

Taggar

Klimat & miljö
Annons