Världen av ActionAid

Akut matkris i södra Afrika sätter miljontals liv i fara

Försenade regn, efterdyningarna av två stora cykloner, torka och översvämningar har gjort att närmare 10 miljoner människor lider av akut matbrist i Malawi, Moçambique, Zambia och Zimbabwe. Det är den värsta torka som regionen har sett på 35 år och situationen förvärras snabbt, antalet drabbade väntas öka till 45 miljoner under de närmaste månaderna. 

 ActionAid arbetar intensivt i de drabbade områdena, som alltid med ett särskilt fokus på flickor och kvinnor eftersom de drabbas hårdast. Ta reda på vad som händer i länderna - och på hur klimatkrisen påverkar människors försörjning i södra Afrika.

Vad händer i Malawi?

Chikondi Chabvuta, ActionAids regionala humanitära rådgivare för södra Afrika, säger att temperaturen i Malawi ofta stiger till 45 grader i skuggan. Skördeförluster till följd av den förödande cyklonen Idai som drabbade landet 2019 har gjort att många familjer hamnat i akut matbrist. ActionAid distribuerar majs och matolja till 1 000 familjer som drabbats av krisen.

De länder som drabbas värst bär inget ansvar för klimatkrisen, men vi lever med den varje dag

"Vi har upplevt sådan hetta de senaste fyra åren. Värmen är outhärdlig och i kombination med torka är situationen oroande för regionen," säger Chikondi.

”Klimatförändringar är en katalysator för detta och det är en sådan orättvisa. De länder som drabbas värst bär inget ansvar för klimatkrisen, men vi lever med den varje dag.”

Chikondi berättar även att samhällena fortfarande håller på att återhämta sig från cyklonerna som drabbade regionen tidigare under 2019 och förstörde grödor i en region som redan var sårbar.

”De flesta familjer äter nu bara ett mål om dagen och situationen förvärras för varje dag som går. Det är en akut situation som måste hanteras omgående.”

Vad händer i Moçambique?

Gasper Sitefane, landschef för ActionAid Moçambique säger:

”Cyklonen Idai förstörde stora jordbruksarealer i hela Moçambique. De fröer och nya plantor som planterades efter cyklonen har nu förstörts av skadedjursangrepp. Dessutom är regnperioden försenad och det orsakar panik bland befolkningen. Regn väntades i oktober, men det har fortfarande inte kommit.

Snart står vi inför en nationell tragedi om vi inte agerar nu

Gasper berättar även att väderprognoserna visar att områden som drabbats av Cyclonen Idai kommer att utsättas för översvämningar, medan de södra områdena upplever allt längre perioder av torka. Det håller på att utveckla sig till en väldigt allvarlig situation. Vattentillgången är så knapp att människor säljer sin boskap eftersom den inte kan överleva.

”Regeringen har ännu inte utlyst nödläge, men det finns inget vatten och floderna torkar snabbare än någonsin tidigare. Även i huvudstaden Maputo råder torka. Vi vet inte när regnen kommer att komma. Snart står vi inför en nationell tragedi om vi inte agerar nu.”

Vad händer i Zambia?

Nalucha Nganga Ziba, landschef för ActionAid Zambia, säger:

”Den nuvarande hungersituationen i Zambia är kritisk och beräknas förvärras de närmaste månaderna. Över 1,7 miljoner människor i 58 regioner behöver akut nödhjälp och antalet förväntas stiga till 2,3 miljoner om ingenting görs. Enligt FN behövs 89,5 miljoner dollar för att finansiera de humanitära insatserna. Vi måste agera nu för att rädda liv.”

Vi måste vidta åtgärder mot klimatkrisen

Klimatkatastrofer förvärrar nuvarande ojämlikheter och driver utvecklingsländerna allt längre in i skuld och fattigdom.

Och kvinnor och flickor bär den tyngsta bördan av dessa katastrofer.

Det är därför ActionAid arbetar för att sätta kvinnor och flickor i centrum för våra insatser. Vi ser till att lokala kvinnor är ansvariga och får vägleda arbetet med att identifiera behoven i deras samhällen. De övervakar även distributionen av nödhjälp till de mest utsatta, för att säkerställa rättvisa och öppenhet.

Vi skalar upp våra insatser i södra Afrika för att distribuera livsnödvändiga saker som mat, vattenreningstabletter och hygienkit.

Vill du bidra?

Stöd gärna ActionAids insamling genom att swisha till 90 00 837 eller sätt in er gåva på 90-kontot PG: 90 00 83-7. Märk din gåva "Södra Afrika".

Taggar

Försörjning Klimat & miljö
Annons