nyhet av Läkarmissionen

Aktion Julklappen är tillbaka!

Skolbarn har fått julklappar.

I samband med att julhandeln årligen slår rekord väljer allt fler svenskar att engagera sig i eller ge pengar till välgörenhet. Förra året kunde hela 25 949 paket skickas från Sverige till barn på olika på olika skolor, sjukhus och familjer runtom i östra Europa.

Aktion Julklappen har genomförts av Läkarmissionen sedan 1998 och genom åren har över en halv miljon barn fått en gladare jul tack vare initiativet. Kampanjen innebär att skolor, privatpersoner, föreningar och företag runt om i Sverige slår in paket som tillsammans med en personlig hälsning skickas till barn i östra Europa. I år skickas julklapparna till barnhem, sjukhus, skolor och barn i fattiga familjer i fyra länder; Rumänien, Georgien, Ukraina och Moldavien.

– Många deltagare återkommer år efter år och tycker det är en viktig tradition där barn får lära sig om hur barn i andra länder kan ha det, men också om hur vi i Sverige kan vara med och bidra till dem som inte har så mycket och hur det kan vara en ganska stark kontrast till vår svenska julhandel. Även om en julklapp inte förändrar framtiden för dessa barn sprider det mycket glädje och känslan av att någon långt borta faktiskt gjort en julklapp till mig blir väldigt stark, säger Helen Karlström, projektledare för Aktion Julklappen.

Samma innehåll i alla paket

Alla paket i Aktion Julklappen innehåller ett bestämt antal saker, dels för att det ska vara rättvist för barnen men också för att paketen ska ta sig igenom tullarna och komma fram. I klapparna finns bland annat pennor och kritor, ritblock och skrivhäfte, hygienartiklar, tablettask och ett vykort med en personlig hälsning från den som skickat paketet. I många svenska skolor går barnen själva ihop och samlar in pengar till innehållet. I fjol var 269 skolklasser i Sverige involverade i Aktion Julklappen.

– Alla som vill kan vara med och bidra med ett paket i Aktion Julklappen. Skolklasser runt om i landet slår tillsammans in julklappar som en klassaktivitet, men vi får också in många paket från privatpersoner. Förra året samlades hela 25 949 julklappar in i Sverige och det vore naturligtvis jätteroligt om ännu fler vill bli julklappshjältar för utsatta barn i år, säger Helen Karlström, projektledare för Aktion Julklappen.

Insamling, frakt och utdelning av paketen

Mellan den 2:a och den 26:e november kan paketen postas eller lämnas in till någon av Aktion Julklappens tjugo uppsamlingsplatser. När insamlingstiden är slut fraktar Läkarmissionen tillsammans med Human Bridge paketen vidare och delar ut alla insamlade klappar till barn i Rumänien, Georgien, Ukraina och Moldavien. Några veckor efter jul får de svenska barn som gett klappar uppföljningsmaterial och hälsningar som tack för sitt engagemang.

Läs mer om Aktion Julklappen.

Se en film om Aktion Julklappen.

För mer information, vänligen kontakta:

Helen Karlström, projektledare för Aktion Julklappen, helen.karlstrom@lakarmissionen.se, 08-620 02 06.

Eva Nordenstam von Delwig, informationsansvarig på Läkarmissionen, 08-620 02 08, eva.nordenstam@lakarmissionen.se

Taggar

Mänskliga rättigheter