nyhet av Kristna Fredsrörelsen

Afrikanska ickevåldsrörelser kräver globala insatser mot ebola

Volontärer i smittskyddsutrustning, Guinea. Foto: Idrissa Soumaré.
Kristna Fredsrörelsens samarbetsorganisationer i Sydsudan och Västsahara, ONAD och AFAPREDESA, uttrycker i ett uttalande genom Panafikanska nätverket för ickevåld och fredsbyggande, oro för bristande politisk vilja att lösa den pågående ebola-krisen.

Personer från mer utvecklade länder får snabb behandling medan drabbade i afrikanska länder faller offer för viruset i onödan, skriver de i uttalandet.

”Vi är bekymrade över att det inte ser ut att finnas en samlad politisk vilja på global nivå att sjösätta heltäckande, välplanerad och omedelbar handlingsplan för att stoppa epidemin och rädda liv”, skriver representanter för freds- och ickevåldsorganisationer från över 30 länder från hela Afrika. De är särskilt oroade över ojämlikheten i vilka typer av behandling smittade får. I uttalandet citerar de Peter Piot, forskaren som upptäckte viruset:

Det krävdes tusen döda afrikaner och återvändandet av två amerikaner innan en allmän kris utropades.

Nätverket uppmanar Afrikanska Unionen att genast utse ett särskilt sändebud för kampen mot ebola, med fullt mandat att vidta nödvändiga åtgärder för att stoppa epidemin.

Nätverket uttrycker också en oro över en militarisering av den humanitära assistansen i drabbade områden. ”Stor försiktighet måste tas för att säkerställa att militär hälsopersonal står under civila myndigheter”. Ebolakrisen beror på underutveckling och eftersatt hälso- och sjukvård i många delar av Afrika, en situation som i många fall beror på krig och våldsamma konflikter. Liberia har slagits hårt av krisen eftersom det är en svag stat, som håller på att återhämta sig efter decennier av osäkerhet och inbördeskrig.

”Vi kan bara stoppa denna ebola-epidemi om vi erkänner att den inte är ett lokalt problem, utan ett globalt hot med gemensamt ansvar som kräver koordinerade internationella åtgärder, där alla (utan partiskhet) får tillgång till den senaste medicinska vården tillgänglig i världen. Med koordinerade, internationella människo-fokuserade åtgärder kan vi bota de sjuka och bygga hälsosamma, fredsamma samhällen.”

Läs hela uttalandet.

Även FN:s före detta generalsekreterare Kofi Annan har uttryckt besvikelse över att omvärlden inte agerat snabbare på epidemin. ”Om krisen hade drabbat någon annan region skulle den förmodligen ha hanterats helt annorlunda.”, säger han till BBC:s program Newsnight.

Foto: © afreecom/Idrissa Soumaré

Taggar

Katastrofer Hälsa
Annons