9 sommarprat som alla borde lyssna på

Foto: Steven Erixon / Unsplash
Livsstil

Missade du att lyssna på årets sommarprat? Globalportalen tipsar om nio starka avsnitt som ger dig koll på svart historia, gängkriminalitet och hur vi ska äta utan att paja planeten.

Alla avsnitt finns på Sveriges Radios hemsida eller där du brukar lyssna på poddar.

Amat Levin. Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Amat Levin

Amat Levin driver instagramkontot Svart historia, är krönikör i DN och hörs i podden ”Så vad händer?”. Hans sommarprat utmanar västvärldens bild av att Afrikas historia började med slaveriet. En mörk lektion i svart historia, varför den varit undertryckt och vad den kan lära oss om idag.

Lyssna på Amats sommarprat!

Farah Abadi. Foto: Lina Arvidsson / Sveriges Radio

Farah Abadi 

P3-profilen Farah Abadi har lett Melodifestivalen, Musikhjälpen och tävlat i ”På spåret” tre gånger. Hennes sommarprat handlar om hur krig och flykt härjat tre generationer av kvinnor - och om dottern som hon hoppas aldrig behöva veta vad flykt innebär.

Lyssna på Farahs sommarprat!

Karin Stöckel. Foto: Carl-Johan Utsi / Sveriges radio

Karin Stöckel

Karin Stöckel jobbar som gruvarbetare i Kiruna. 2018 startade hon Gruvkvinnor, en grupp för kvinnliga gruvarbetare. Hennes sommarprat handlar om arbetarklass, sexuella trakasserier och de osynliga kvinnorna som arbetar i gruvan. Om hur #metoo bara var början på något som skulle förändra arbetsmiljön i Kirunas malmgruvor.

Lyssna på Karins sommarprat!

Diamant Salihu. Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Diamant Salihu

Diamant Salihu är grävande reporter på SVT och 2021 tilldelades han Stora Journalistpriset för sitt arbete med reportageboken ”Tills alla dör”. Hans sommarprat skildrar gängkriminalitet i Stockholms förorter och människorna som drabbas av våldet. I ett område där våldet är ständigt närvarande kan en misslyckad skolgång bli livsfarlig.

Lyssna på Diamants sommarprat!

Hana Al-Khamri. Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Hana Al-Khamri

Journalisten Hana Al-Khamri är dotter till jemenitiska migrantarbetare och uppvuxen i Saudiarabien. Hon har skrivit för Dagens Nyheter, Al Jazeera och The Washington Post. Hennes sommarprat handlar om uppväxten i Saudiarabien och drömmen om att bli journalist i ett land där kvinnor är omyndiga.

Lyssna på Hanas sommarprat!

Elin Röös. Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Elin Röös

Elin Röös klimatforskar på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Hon är en av Sveriges främsta experter på matens klimat- och miljöpåverkan. Hennes sommarprat handlar om hur vi ska ”äta utan att paja planeten” när miljontals människor svälter samtidigt som vi i världens rikare länder är helt omgivna av ohållbara livsmedel.

Lyssna på Elins sommarprat!

Åke Sellström. Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Åke Sellström

Åke Sellström är forskare och en av världens främsta experter på kemisk, biologisk och radioaktiv krigföring. Han har haft tunga roller i samband med FN:s arbete med internationell säkerhet. Hans sommarprat handlar om livet som vapeninspektör för FN och personliga berättelser från krigets Syrien.

Lyssna på Åkes sommarprat!

Jacques Mwepu. Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Jacques Mwepu

Jacques Mwepu är sedan sommaren 2020 chef för Kumlaanstalten, där Sveriges farligaste brottslingar avtjänar sina straff. Hans sommarprat handlar om flykten från Kongo till Sverige, svenska kriminalvårdens utmaningar och vikten av att förstå att det är handlingar som är onda, inte människorna som utför dem.

Lyssna på Jacques sommarprat!

Katrine Marçal. Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Katrine Marçal

Katrine Marçal är journalist och författare bosatt i Storbritannien. Hon skriver för Dagens Nyheter om ekonomi och politik. Hennes sommarprat handlar om känsroller, manlighet och om att "priset män betalar för sitt privilegium är fruktansvärt".

Lyssna på Katrines sommarprat!

Taggar

Agenda 2030 Demokrati Flykt & migration Jämställdhet Klimat & miljö Mänskliga rättigheter