7 sommarprat som alla borde lyssna på

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Livsstil

Missade du att lyssna på årets sommarprat? Vi har samlat sju starka avsnitt som ger dig koll på allt från minoritetsstress till grooming och framtiden för den biologiska mångfalden.

Alla avsnitt finns på Sveriges Radios hemsida eller där du brukar lyssna på poddar.

Olga Persson. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Olga Persson, förbundsordförande Unizon

Kvinnorättsaktivisten och statsvetaren Olga Persson är förbundsordförande för Unizon, som samlar över 130 kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. I sitt sommarprat pratar hon om den ständigt pågående pandemin mäns våld mot kvinnor - som drabbar flickor och kvinnor över hela världen men aldrig leder till några restriktioner.

Lyssna på sommarpratet här!

Nicolas Lunabba. Foto: Lina Arvidsson/Sveriges Radio

Nicolas Lunabba, verksamhetsansvarig Helamalmö

Nicolas Lunabba är verksamhetsansvarig för organisationen Helamalmö, som arbetar med att skapa bättre levnadsförhållanden för människor i utsatta områden. Hans sommarprat handlar om morden på unga människor och varför det är den yttersta konsekvensen av det samhälle vi skapat.

Lyssna på sommarpratet här!

Elin Anna Labba. Foto: Carl-Johan Utsi/Sveriges Radio

Elin Anna Labba, författare och journalist

Elin Anna Labba fick Augustpriset 2020 för sin fackbok Herrarna satte oss hit, som handlar om tvångsförflyttningen av samer som började för ca 100 år sedan. Hennes sommarprat handlar om samernas historia och om att växa upp under midnattssolen utan språk.

Lyssna på sommarpratet här!

Alexandre Antonelli. Foto: Henrik Brunnsgård/Sveriges Radio

Alexandre Antonelli, biolog och professor i biologisk mångfald

Alexandre Antonelli är forskningschef på Royal Botanic Gardens, Kew i Storbritannien. Hans sommarprat handlar om den stora, tysta artdöden - och varför det ändå finns hopp för den biologiska mångfalden.

Lyssna på sommarpratet här!

Hanna Wallensteen. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Hanna Wallensteen, leg. psykolog och föreläsare

Hanna Wallensteen är psykologen som i över 20 år arbetat med att föreläsa om normer, rasism och adoption. Hennes sommarprat handlar om rasism, minoritetsstress och uppväxten som adopterad.

Lyssna på sommarpratet här!

Goran Kapetanović. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Goran Kapetanović, filmregissör och manusförfattare

Goran Kapetanović är regissören bakom den hyllade serien Kalifat och den prisbelönta filmen Min faster i Sarajevo. Hans sommarprat handlar om när kriget knackade på ytterdörren och hans familj tvingades fly in i det okända.

Lyssna på sommarpratet här!

Matilda Hofling. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Mathilda Hofling, Lyssnarnas sommarvärd

Mathilda Hofling valdes av lyssnarna till Lyssnarnas Sommarvärd 2021. Hennes sommarprat handlar om hur hon som tonåring blev utsatt för grooming på nätet och hur det plågade henne under hela uppväxten.

Lyssna på sommarpratet här!

Taggar

Flykt & migration Jämställdhet Klimat & miljö Krig & fred Mänskliga rättigheter
Annons