6 tips för en hållbar tågluff

Tips för en hållbar tågluff. Ostuni, södra Italien. Foto: Diana Cabezas / Unsplash
Livsstil

Går det att resa på ett hållbart sätt? Såklart det går! Globalportalen guidar dig genom sex medvetna val för en mer hållbar tågluff.

Just nu lottar Europeiska Unionen ut gratis interrail kort till de som är 18 år och bor i EU. Om du väljs ut får också ett europeiskt ungdomskort som ger dig rabatt på museer, kollektivtrafik, boende och mat med mer. Tävlingen DiscoverEU är öppen till och med 30 april 2024 kl 12.00

Tävla i DiscoverEU!

  • Hitta dolda pärlor

Att tågluffa betyder flexibilitet och frihet! Boka inte alla resans etapper på en gång, utan ta det som det kommer. Prata med folk du möter och be dom tipsa om sina smultronställen! Använd dig av All Aboard för att få koll på tidtabeller och boka biljetter.

I juli och augusti drömmer de allra flesta om att åka upp i Eiffeltornet, festa i Amsterdam och bada i Cinque Terre. Överturism sliter på omgivningarna och tvingar lokalbor att flytta när hyrorna blir för höga. Välj istället att utforska mer okända platser! Doppa dig i en sval alpsjö i Schweiz eller i en badort längs Svarta havskusten.

Res med regionala tåg så når du de mer okända destinationerna. Du får en semesterupplevelse utöver det vanliga, och en mer utspridd turism gör att fler kan försörja sig på turism. 

Inspireras av hidden gems

  • Bo småskaligt

Här ska du tänka småskaligt och lokalt, på så vis kommer dina pengar gå direkt till den lokala ekonomin. Hyr gärna ett rum och lägenhet direkt från lokalborna, eller boka in dig på en agriturismo på italienska landsbyggden.

Vill du bo på hotell så ska du undvika de stora kedjorna. Prioritera gärna hållbarhetsmärkta hotell! Och kom ihåg att inte boka mer än ett par nätter i förväg.

Läs mer om agriturismo

Njut av den lokala matkulturen på de platser du besöker under din tågluff! Grönsaksmarknad i Italien. Foto: Egor Myznik / Unsplash
  • Ät närodlat  

Njut av den lokala matkulturen på de platser du besöker! Ur ett hållbarhetsperspektiv är det bra att tänka närodlat, ekologiskt och gärna köttfritt. Ät efter säsong, testa veganska trender och handla mat på den lokala marknaden för att stötta lokala bönder och matproducenter.

  • Cykla och promenera

Att ta sig från en destination till en annan är enkelt med ditt Interrail-kort, men att ta sig runt på plats är en annan sak. Oftast kan du upptäcka mycket till fots, men om staden är för stor eller vidderna för vidsträckta så kan du hyra en cykel! Många boenden erbjuder cykel till sina gäster, kolla gärna efter det när du bokar. 

Spårvagn i Lissabon. Foto: Julian Dik / Unsplash
  • Fortsätt återvinna och återbuka 

Ta med dig dina goda vanor på semestern, fortsätt att källsortera och återbruka under tågluffen! Varje land har sitt eget källsorteringssystem, så försök att ta reda på vart och hur du sorterar ditt skräp. 

Shoppa gärna second-hand eller närproducerat. Precis som hemma är det bra om du skippar plastpåsen när du handlar och använd plastfria vattenflaskor. 

  • Res i rätt tid

Det är många som väljer att tågluffa under högsäsong. Om du har möjlighet att semestra under en annan tid på året så slipper du trånga tåg och höga hotellpriser, samtidigt som du bidrar till att turistsäsongen förlängs i det land som ni besöker.

Inspiration till artikeln kommer från Schyst resande

Taggar

Klimat & miljö Mänskliga rättigheter
Annons