5 vägar till praktik utomlands

Bogotá, Colomia. Foto: Random Institute / Unsplash
Plugga

Just nu är det högsäsong för att söka praktikplats inför höstterminen! Globalportalen guidar dig till praktikplatserna utomlands som ger dig internationell erfarenhet.

En praktiktermin ger dig viktiga erfarenheter inför arbetlivet. Drömmer du om att gå diplomatprogrammet, arbeta inom FN eller med internationellt utvecklingssamarbete? Då är en internationell praktikplats en chans att skaffa sig viktig utlandserfarenhet redan tidigt i karriären.

Här hittar du praktikplatserna utomlands

  • Praktisera på de svenska ambassaderna

Är du extra intresserad av utrikespolitik? Då kan du söka praktikplatser på de svenska ambassaderna och konsulaten runt om i världen. Kanske vid FN-representationerna i New York och Genève eller vid Sveriges ambassader i Mexiko, Indien eller Uganda? Annonsering sker ofta i mars/april för höstens platser och i september/oktober för vårens.

Läs mer om praktik på ambassad

  • Praktisera på FN

FN rekryterar löpande praktikanter till FN-systemet runt om i världen. En praktikplats vid FN kan vara den perfekta starten om du funderar på en karriär inom organisationen. Du får möjligheten att själv bidra till FN:s projekt och ges inblick i politiskt beslutsfattande eller fältarbete, beroende på till vilken del av organisationen du söker.

Läs mer på United Nations Career

  • Praktisera utomlands inom civilsamhället

Vill du ha erfarenhet av praktisk utvecklingsarbete inom ämnesområden som demokrati, miljö eller mänskliga rättigheter? Ett tips är att kontakta svenska organisationer och be om kontaktuppgifter till deras internationella partners eller de egna region- och landkontoren för att se om det finns möjlighet att praktisera där. Du kan också själv söka upp en lokal civilsamhällesorganisation i den region du är intresserad av.

New Delhi, Indien. Foto: Laurentiu Morariu / Unsplash
  • Praktisera inom EU:s institutioner

Som EU Trainee på någon av EU:s institutioner, organ och byråer får du inblick i vad en EU-karriär innebär. Du kan praktisera inom miljöpolitik, utrikespolitik, utvecklingspolitik, kommunikation och många fler områden! Har du redan en kandidatexamen kan du dessutom söka betald praktik.

Läs mer på EU Careers

  • Praktisera på företag eller organisation inom EU

Stipendiet Erasmus+ praktik ger dig möjlighet att praktisera på ett företag eller i en organisation i ett annat land inom EU. Själva praktikplatsen får du söka upp själv genom att ta kontakt med organisationer eller företag som arbetar med frågor som intresserar dig. ErasmusIntern.org drivs av organisationen Erasmus Student Network och samlar aktuella annonser.

Läs mer om Erasmus+

Annons