Kom ihåg att ett stipendium ofta inte täcker hela kostnaden. Det är också viktigt att vara medveten om att stipendie-sökandet kräver lite tanke och finess eftersom det är många som söker. Därför gäller det att verkligen motivera varför just DU ska få bidrag.
Vi har samlat några tips som kan ge dig hjälp på vägen.
Kolla ansökningsdatum
Var ute i god tid för att slippa stress och krångel. Kolla upp när olika stipendier har sista ansökningsdatum.
Olika krav och rutiner
Olika stipendier kan ha olika ansökningsrutiner. Läs noggrant igenom instruktionerna så du vet vad de vill ha svar på.
Lista tänkbara alternativ
Gör en lista över stipendier som baserat på deras inriktning kan tänkas vara intresserade av just det du vill göra. Då ökar du sannolikheten att få bidrag.
Skriv tydlig motivering
Skriv ett tydligt presentationsbrev och motivera varför just ditt projekt är viktigt. Här är några punkter att utgå ifrån:
- Berätta vem du är och vad du gör idag.
- Beskriv din idé och varför det är viktigt för just dig att utföra det.
- Ange vilka erfarenheter du tror att din idé kommer ge dig och hur det påverkar din personliga utveckling.
- Fundera över vad du kan erbjuda stipendiegivaren i utbyte. Om du ska volontärarbeta utomlands kan det till exempel handla om att skriva reserapport eller föreläsa och informera om ditt projekt.
- Berätta hur du kommer finansiera andra kostnader kring ditt projekt
Sök, sök, sök
Sist men inte minst; ge inte upp! Var inställd på att stipendiesökandet kan kännas trögt och att du får många nej. Men kom ihåg att ju fler du söker och ju mer du ligger i, desto större är chansen att du hittar rätt. Det du vill göra är unikt och viktigt och det gäller att få stipendiegivaren att förstå det.