Mer än var femte företrädare för civilsamhället har någon gång utsatts för hat och hot. Avviker du från normen drabbas du hårdare. Globalportalen tipsar om hur du kan backa aktivister på nätet!
I början av april släppte Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, rapporten ”Kartläggning av hot och hat mot det civila samhället”.
Siffror i korthet
- Mer än var femte företrädare för civilsamhället har utsatts för våld, skadegörelse, stöld, hot eller trakasserier
- 26 procent uppger att de blivit rädda
- 24 procent har funderat på att byta eller lämna sina uppdrag
- Enbart 15 procent har polisanmält
Normbrytare extra utsatta
Värst drabbas representanter och organisationer som på något sätt avviker från normen.
Kartläggningen visar att de som drabbas oftare än andra är företrädare för organisationer som tar ställning och opinionsbildar om:
- hbtqi-frågor
- rasism och antirasism
- feminism
Dessutom visar en studie gjord vid Lunds universitet att unga, kvinnliga och/eller utrikesfödda ledare är mer sannolika att bli utsatta för hat, hot eller kränkningar.
Var tredje person som yttrat sig offentligt i hbtqi-frågor utsatts för hot eller hat bara det senaste året
Risken finns att unga, kvinnliga och utrikesfödda civilsamhällesledare undviker att synas och uttala sig i det offentliga rummet.
När människors vilja att organisera sig minskar, då hotas mångfalden inom civilsamhället. Att viktiga röster tystnar är ett hot mot vår demokrati.
Så bemöter du hat och hot
Den vanligaste formen av hot eller trakasserier kategoriseras som näthat. På Näthatshjälpen, som drivs av organisationen Make Equal, hittar du fakta och hjälp om du utsatts för näthat. Här är deras bästa tips för att backa varandra på internet:
- Stå upp för varandra!
Att ge en stöd-lajk är ett första steg, men det är alltid bra att påpeka otrevligheter. Våga kommentera om du ser något som är kränkande eller oschysst! Ibland är det viktiga inte vad en säger utan att en säger något.
- Pinga inte den som utsätts för näthat!
Om du ser att det skrivs elakt eller kritiskt om en person du känner – pinga inte in personen i kommentarsfältet utan tipsa i stället personen enskilt om du tror att hen inte är medveten om att hen blir omskriven.
- Anmäl kränkande inlägg!
Näthatshjälpen har tagit fram guider för hur du anmäler innehåll på Instagram, Snapchat, Facebook. och Twitter. Det kan röra sig om kränkande eller på annat sätt olämpligt innehåll som bryter mot reglerna.
- Be om hjälp att bemöta näthat!
Du är inte ensam. Om du vill ha hjälp att bemöta näthat i kommentarsfält kontakta facebook-gruppen #jagärhär för att få hjälp och stöd av goda krafter som verkar för ett bra och öppet nätklimat.
- Polisanmäl
Bara för att ett brott sker på internet, gör det inte brottet mindre allvarligt. Hets mot folkgrupp, olaga hot, kränkningar och hatbrott ska alltid anmälas. Näthatshjälpen har tagit fram ett verktyg som gör det enklare för dig att anmäla näthatsbrott!