Sudan, Palestina, Myanmar och Haiti är fyra av de länder där den humanitära krisen kan förvärras mest under 2025, enligt International Rescue Committees (RESCUE) rapport. Miljontals människor har tvingats fly på grund av krig och klimatförändringar ökar risken för hunger.
Årets rapport från RESCUE har underrubriken ”En värld ur balans”. Rapporten menar att flera globala obalanser förstärker varandra och skapar i sin tur nya kriser. Det handlar bland annat om mer konflikt och mindre diplomati och fler attacker mot civila som får färre konsekvenser.
Globalportalen tittar närmare på fyra länder och ger tips på vad du kan göra för att stötta.
Här är 4 länder på RESCUE:s lista
Sudan
Sudan är för andra året i rad det land som toppar RESCUE:s lista. Landet är hårt drabbat av fattigdom, politisk instabilitet och våldsamma konflikter.
Sedan april 2023 har en våldsam maktkamp mellan den sudanesiska armén och den paramilitära gruppen Rapid Support Forces (RSF) lett till att miljontals människor har tvingats på flykt.
Idag är mer än 64 % av Sudans befolkningen, totalt 30,4 miljoner människor, i behov av akut hjälp. Det finns rapporter om etnisk rensning. Experter varnar också för att Sudan är på väg mot den värsta hungersnöden världen sett på decennier.
Så kan du hjälpa
- Skriv under Amnestys namninsamling för ett vapenembargo i Sudan. Länk till namninsamlingen
- Skänk en gåva till Röda Korset som arbetar i landet. Stötta Röda Korset här.
- Skänk en gåva till Läkare Utan Gränser som arbetar i landet. Stötta Läkare Utan Gränser här.
Palestina
Situationen i Gaza och Västbanken har försämrats avsevärt under 2024. Upptrappning av konflikten mellan Hamas och Israel inleddes i oktober 2023 när Hamas och andra väpnade grupper attackerade södra Israel, dödade 1 200 personer och tog över 200 i gisslan. Som svar inledde Israel luft- och markangrepp och konflikten har lett till en pågående humanitär katastrof i Gaza.
Över 23 000 palestinier har dött, många barn, och nästan hela befolkningen är på flykt. Gazas infrastruktur och sjukvårdssystem har kollapsat på grund av Israels bombningar och krisen förväntas förvärras ytterligare under 2025.
Så kan du hjälpa
- Vi har listat flera organisationer som behöver ditt stöd för att kunna fortsätta sitt arbete. Här är organisationer som arbetar i Gaza.
Myanmar (Burma)
Sedan militärkuppen 2021 har Myanmar präglats av politisk instabilitet och ett ökande våld. Antalet personer som tvingats fly sina hem för att hitta säkerhet har ökat snabbt och nått över 3 miljoner år 2024.
Militären har begränsat tillgången till humanitär hjälp, vilket gör det svårt för civila att få sina grundläggande behov uppfyllda. Totalt beräknas 18,6 miljoner människor vara i behov av humanitärt stöd, och med en potentiell fred långt borta förväntas behoven fortsätta att öka under 2025 enligt RESCUE:s rapport.
Så kan du hjälpa
- Bli medlem och stötta Svenska Burmakommitténs arbete för mänskliga rättigheter i Burma. Läs mer om Svenska Burmakommitténs arbete.
- Stötta det arbete som Plan International, Röda Korset, Läkare Utan Gränser gör i Myanmar
Haiti
Haiti står inför en svår humanitär kris, där politisk instabilitet, gängvåld och klimatförändringar samverkar. Efter mordet på president Jovenel Moïse 2021 har våldet eskalerat och tillsammans med återkommande naturkatastrofer har den humanitära situationen förvärrats. 6 miljoner människor (nästan hälften av befolkningen) uppskattas vara i humanitärt behov.
Sveriges Radios korrespondent Love Lyssarides rapporterade från Haiti i december. Lyssna på hans rapportering här.
Så kan du hjälpa
- Läs mer om Läkare utan Gränsers arbete och stötta ekonomiskt. Så arbetar Läkare utan Gränser i Haiti.
2025 Emergency Watchlist
Varje år listar International Rescue Committee (RESCUE) de 20 humanitära kriser som kan förvärras under året.