14 gånger kändisar var politiska i sina tacktal

Oscarsgalan, Golden Globe, Emmy – årets galasäsong är i gång. Globalportalen listar politiska tacktal. Foto: Joshua Hanson/Unsplash
Livsstil

Årets film-, tv- och musikgalor är i gång. Globalportalen blickar tillbaka och minns några starka ögonblick från tidigare galor.

2024 började bra för svenske kompositören Ludwig Göransson som vann pris på Golden Globe-galan för musiken till storfilmen ”Oppenheimer”. Och fler galor är att vänta under året. Vilka andra som får pris får framtiden utvisa, men en sak är säker, tacktalen ger kändisar möjlighet att lyfta orättvisor, vara politiska och uppmana till förändring framför en bred publik.

Vi har samlat några av våra favorittal genom historien:

Gladstone blev historisk

2024 vann Lily Gladstone en Golden Globe för bästa skådespelerska i en film – drama. Stjärnan skrev samtidigt historia som den första kvinnan från ursprungsbefolkningen att vinna priset. Lily Gladstone spelade Mollie Burkhart i ”Killers of the flower moon”. Gladstone inledde talet på Blackfeet language innan hon övergick till engelska.

När Joaquin Phoenix stod på djurens sida

2020 vann Joaquin Phoenix en Oscar för sin roll som Jokern. Joaquin är vegan och djurrättsaktivist och använde sitt tacktal till att kritisera mjölkindustrin.

När Oprah Winfrey höll ett brandtal om #metoo

Oprah Winfreys tacktal på Golden Globes 2018 lämnade ingen oberörd. Se det så förstår du varför!

När Marlon Brando vägrade ta emot sin Oscarsstatyett

1973 avstod Marlon Brando från att ta emot Oscarsstatyetten för sin roll i Gudfadern. För att demonstrera mot filmindustrins diskriminering av den amerikanska ursprungsbefolkningen valde han att låta aktivisten och skådespelerskan Sacheen Littlefeather ta hans plats.

När Taylor Swift pikade Vita Huset

Taylor Swift vann pris för bästa musikvideo på MTV:s VMA-gala 2019 och passade på göra ett statement för hbtq-personers rättigheter.

När Jesse Williams kritiserade polisens övervåld mot svarta amerikaner

Jesse Williams vann the Humanitarian Award på BET-galan 2016 och höll ett starkt tal om Black Lives Matter.

När Nilla Fischer höll ett brandtal till alla fotbollstjejer

Nilla Fischer vann Diamantbollen på Fotbollsgalan 2018 och pratade om orättvisorna i fotbollsvärlden.

När Viola Davis pratade om svarta kvinnors möjligheter i tv-branschen

2015 fick Viola Davis en Emmy för sin roll i How to Get Away With Murder. Hon blev historisk som den första afroamerikanska kvinnan att vinna en Emmy i kategorin bästa huvudroll i en dramaserie och höll ett känslosamt tacktal.

När Michael Moore kritiserade Irakkriget och blev utbuad

Michael Moore vann en Oscar för sin film Bowling for Columbine 2003 och riktade skarp kritik mot dåvarande presidenten George W Bush.

När Michelle Williams pratade om aborträtt

Michelle Williams vann en Golden Globe för sin roll i Fosse/Verdon 2020 och höll ett tal om alla kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar.

När Dustin Lance Black talade till unga hbtq-personer

Dustin Lance Black vann en Oscar för bästa manuskript för filmen Milk 2009. I sitt tacktal pratar han om sin uppväxt som hbtq-person.

När Meryl Streep kritiserade Trump

Meryl Streep använde sitt tacktal på Golden Globes 2017 till att kritisera blivande presidenten Donald Trump och lyfta vikten av pressfrihet och empati.

När Leonardo DiCaprio fick tala om klimatkrisen

När Leonardo DiCaprio äntligen vann en Oscar 2016 tog han tillfället i akt att prata om sin hjärtefråga.

När Alexandra Dahlström tystades för sitt tal om sexism

Alexandra Dahlström var 15 år och sjukt modig när hon vann en Guldbagge för  sin roll som Elin i Fucking Åmål.

Har du tips på fler tal som borde vara med? Hör av dig!

Taggar

Jämställdhet Klimat & miljö Mänskliga rättigheter