Dödsiffran för 2014 är en ökning med 13 personer i jämförelse med föregående år. Den farligaste regionen för journalister är för andra året i rad Asien- och Stillahavsområdet, där 35 dödsfall skedde under 2014, tätt följt av Mellanöstern med 31 omkomna.
Krigen i Syrien, Irak och Ukraina, liksom konflikterna i Pakistan och Afghanistan, står bakom ett flertal av dödsfallen, enligt IFJ. Pakistan rankas också som det farligaste landet för yrkeskåren – med 14 omkomna – och därefter Syrien där 12 journalister avlidit.
– Våldsnivåerna mot journalister är oacceptabelt hög i ett antal länder där journalister modigt riskerar livet på daglig basis för att göra sitt jobb, säger Beth Costa, IFJ: s generalsekreterare.
Utöver de 118 journalisterna som dött i korseldsincidenter, avled också 17 journalister i tjänst på grund av olyckor och naturkatastrofer.
IFJ, som intensifierat sitt arbete med säkerhetsfrågan, menar att de höga siffrorna är en påminnelse om hur allvarlig bristen på säkerhet för mediearbetare är och uppmanar därför världens regeringar att prioritera skyddet av journalister.
En fråga som återigen blev smärtsamt högaktuell då 12 personer mördades i ett terroristattentat riktat mot satirtidningen Charlie Hebdo i Frankrike i början av 2015. Under en stor manifestation i Paris den 11 januari gick journalistfacken längst fram i leden.
– Mördarnas kulor var riktade direkt mot yttrandefriheten, en av demokratins stöttepelare. Det var därför en attack mot själva demokratin. Och det är inte bara ett problem för Frankrike, utan för journalister över hela världen, sade bland annat IFJ:s ordförande Jim Boumelha.