nyhet av

De vill välkomna nya grannfamiljerna

Marie Lindkvist, Vilma Lindkvist och Cecilia Hellke är några av de Larödsbor som engagerar sig. Foto: Joel Winqvist/Lokaltidningen.

Hätska och rasistiska samtal bland byborna på sociala medier fick Marie Lindkvist att agera. Hon och flera andra grannar bestämde sig för att samla krafter för ett positivt bemötande av nya Larödsbor.

Laröd är ett litet samhälle i Helsingborgs kommun, med runt 5000 invånare. I våras kom nyheten att kommunen ska bygga lägenhetsmoduler för att lösa boendesituationen åt de drygt 200 nyanlända som Helsingborg blivit anvisade. Åtta familjer skulle flytta till just Laröd, något som väckte starka reaktioner.

– Det dök upp grupper på Facebook där folk uttryckte rasistiska åsikter. De var kritiska till inflyttningen. Det gjorde mig väldigt irriterad. I början försökte jag bemöta argumenten, jag skrev långa svar och krävde källor på det de påstod. Då blev jag utslängd ur flera grupper. Det kändes inte konstruktivt, och det kändes inte som att de skulle ändra sig, säger Marie Lindkvist.

Hon var säker på att de allra flesta i Laröd kände som hon, men att många inte orkade ge sig in i diskussionerna. Efter att ha gått till kommunens dialogmöte och uttryckt sitt stöd för inflyttningen fick hon kontakt med Helsingborgs volontärcentrum. Med deras hjälp anordnades ett stormöte. Ett 40-tal bybor kom, som alla ville engagera sig för att underlätta integrationen för de nya grannarna. I samma veva startades en ny sida på Facebook: Välkommen till Laröd.

– Det vi gör nu är att samla krafter för ett positivt bemötande. Familjerna flyttar in i december och då vill vi anordna en inflyttningsfest.

– Det dök upp grupper på Facebook där folk uttryckte rasistiska åsikter. De var kritiska till inflyttningen. Det gjorde mig väldigt irriterad.

Till våren kommer bostadsbolaget Helsingborgshem att låna ut en lokal varje tisdag där gruppen ska anordna en träffpunkt med bland annat språk- och kulturkafé. Det finns också tankar kring läxhjälp, öppen förskola, temakvällar, cykelpool och samarbeten med bygdens föreningar.

– Det handlar dels om att hjälpa de nyinflyttade in i samhället, men vi tror också att vi själva har mycket att vinna på att umgås över kulturgränserna, säger Marie Lindkvist.

– Det handlar inte om att vi ska vara de goda om hjälper de nya, utan det är ett ömsesidigt utbyte. En långsiktig integration måste bygga på jämbördiga relationer, fortsätter hon.

Larödsbornas initiativ har fått många glada tillrop och har uppmärksammats i lokalmedia. Kul, tycker Marie Lindkvist, men också lite märkligt.

– Det är nästan skrämmande att lokaltidningen skriver och radion sänder, som att det är en jättenyhet att människor vill välkomna andra till sin by. Det känns som en självklarhet!

Taggar

Flykt & migration
Annons