nyhet av

Det nya landet samlar oss som ser möjligheter

Mötesplatser är IMs styrka, och därför börjar vi där. Foto: Lisa Jalakas

Det nya landet är ett sätt att visa hur många vi faktiskt är som ser fördelarna av att leva tillsammans. Med vårt upprop vill vi samla dem som vill prata om möjligheterna med invandring och integration, och fokusera på lösningar istället för problem.

”Det finns ingen väg tillbaka. Sverige blir aldrig som det varit.”

Så börjar vårt upprop för Det nya landet, och det är med det i ryggen som vi nu vill hitta vägar framåt.

Självklart finns det utmaningar när människor från runtom i världen ska leva tillsammans, men även fantastiskt många möjligheter. Det nya landet handlar däremot inte om att skapa ett Sverige där vi gör avkall på grundläggande värderingar. De mänskliga rättigheterna finns alltid i botten för en organisation som IM.

60 miljoner människor runtom i världen är på flykt från krig, våld och fattigdom. Sverige kan inte ensamt ta ansvar för alla dessa människor, men Europa kan gemensamt göra väldigt mycket mer än vad vi gör idag. På lång sikt är det nödvändigt att få in nya människor i ett land. Ett Sverige eller ett Europa som stänger in sig själv bakom murar kommer att stagnera.

Det nya landet handlar om att tillsammans skapa ett land där alla känner sig välkomna och behövda, och där svenskhet handlar om mer än hudfärg och födelseort. Ett första steg är att prata om hur vi vill ha det, och hur vi skapar det bästa möjliga Sverige. IMs styrka är just mötesplatser och samtal, och därför börjar vi där. I vårt arbete möter vi dagligen människor som kommit hit på flykt, och majoriteten av dem kämpar för precis samma saker som vi etablerade svenskar gör. Vi är övertygade om att det finns mer som enar oss än skiljer oss åt.

Genom att prata med varandra kan vi samla konstruktiva och positiva idéer för framtiden, och få fler att engagera sig för att Sverige ska bli ett inkluderande land.

Över 2000 personer har redan valt att bli ambassadörer för Det nya landet, och vi hoppas att ännu fler ska skriva upp sig. Tillsammans blir vi en starkare röst i debatten, och vi ger en bild av hur många vi är som ser att det är möjligt att leva tillsammans.

Samtal och möten räcker inte, men det är en väldigt bra början.

Taggar

Mänskliga rättigheter