Event arrangeras av Afrikagrupperna

Seminarium: Sydafrikanskt vin - till vilket pris?

Tid:
Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm
Arrangör: Afrikagrupperna

Vem vill inte avnjuta en flaska pinotage till grillkvällen, en sauvignon blanc till det vegetariska eller varför inte en högklassig chenin blanc i sin egen rätt? Men hur produceras egentligen vinet? Hur lever människorna som tillverkar det?

Svenskar och danskar dricker mest sydafrikanskt vin i världen per person räknat. Förra året sålde Systembolaget 20 miljoner liter vin från Sydafrika och det mest sålda rödvinet i Sverige var en sydafrikansk bag-in-box. Faktum är att var tjugonde liter vin som överhuvudtaget produceras för export i Sydafrika säljs genom Systembolaget. Större delen av värdet i försäljningen går till svenska staten och vinmakare och experter talar om en prispress från Sverige.

Lantarbetarna på Sydafrikas vingårdar lever i fattigdom under villkor som liknar de som svenska statare hade för hundra år sedan. Ingenstans på vår planet föds fler alkoholskadade barn än bland arbetarna som tillverkar vårt sydafrikanska middagsvin.

Medverkande

Representanter för det sydafrikanska lantarbetarfacket CSAAWU som organiserar anställda på vingårdar.
Emil Boss, författare som precis släppt en bok om vinimporten från Sydafrika, i vilken han granskar villkoren bakom ett antal storsäljare på Systembolaget.
Åsa Eriksson, genusvetare och disputerade förra året på avhandlingen 'Resisting feminised precarity. Farm workers in post-strike Western Cape, South Africa'
Hanna Sutherlin, Hållbarhetsansvarig Sortiment och Inköp på Systembolaget
Magnus Kjellsson, Internationell chef på Unionen

Samtalsledare:
Louise Lindfors, generalsekreterare Afrikagrupperna

Lokal: Palmesalen, Plan 1
Observera att föreläsningssal kan ändras vid behov. Uppdaterad information om föreläsningssal finns alltid på skärmarna i ABF-husets entré. Välkommen!

FRI ENTRÉ
Anmäla dig för biljetter