Event arrangeras av Plan International Sverige

ALMEDALEN: Den globala utbildningskrisen – hur kan Sverige bidra?

Tid:
Plats: Sverige i Världen , Visby
Arrangör: Plan International Sverige

Redan före pandemin stod det klart att världens länder inte kommer att klara det globala målet om att säkra en god utbildning för alla till år 2030.

Skolstängningarna har slagit hårt och som mest beräknades över en och en halv miljard elever och studenter stå utan utbildning. Flickor har drabbats extra hårt och när skolorna öppnar igen är risken stor att tiotals miljoner inte återvänder till klassrummen.

Krisen kommer därmed att få enorma konsekvenser som sträcker sig långt in i framtiden. Inte minst eftersom en god utbildning är nödvändigt för att bekämpa fattigdom och säkra hållbar utveckling. Mot denna bakgrund har FN:s generalsekreterare Antonio Guterres kallat världens ledare till ett toppmöte om utbildning i september. Frågan är dock om världens regeringar är beredda att göra det som krävs? Det gäller även Sverige, som i dag ger runt tre procent av sin biståndsbudget till utbildning.

Det globala målet om en god utbildning för alla till 2030 är i fara – särskilt efter pandemin. Miljontals elever återvände inte till klassrummen och vi står nu inför en global utbildningskris med långtgående konsekvenser. Utbildning är grunden för utveckling men är vi beredda att göra det som krävs?

Medverkande:

  • Carin Jämtin, generaldirektör, Sida
  • Mariann Eriksson, generalsekreterare, Plan International Sverige
  • Anna-Karin Johansson, generalsekreterare, Svenska Unescorådet
  • Elham Kohistani, afghansk mr-aktivist med masterexamen i internationella relationer
  • Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet, vice ordförande i Education International (EI)

Moderator:

  • Monica Lorensson, Plan International Sverige