Event

Afrosvensk vecka (4-10 okt)

Tid:
Plats: Online / Malmö

Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa kommer att uppmärksamma den 9 oktober – dagen då Sveriges del i den transatlantiska slavhandeln upphörde år 1847.

För första gången kommer AFR i samband med uppmärksammandet av minnesdagen den 9 oktober att anordna en afrosvensk vecka med fokus på afrofobi i dåtid och nutid. Med anledning av den rådande situationen med Covid-19 kommer vi i det här skedet att presentera digitala events.

Årets tema: Från den transatlantiska slavhandeln till barnkonventionen – Afrosvenska barn och deras verklighet då som nu!

Läs vårt program på Facebook och notera eventen i din kalender. Var med och stöd i uppmärksammandet av minnesdagen och afrosvenskars livsvillkor i dagens Sverige. Var med och skapa historia!

  • Söndagen den 4 okt: Black Unity brunch - kick off till den afrosvenska veckan. Workshop om "Vilka rättigheter och åtgärder finns när barn utsätts för afrofobi i skolans värld och på sin fritid?". 
  • Tisdagen den 6 okt: Cafe Pan Africa i form av en digital workshop "know your rights" om rasprofilering, polisbrutalitet och våra rättigheter när vi utsätts för eller bevittnar rasism från ordningsmakten. 
  • Onsdagen den 7 okt: Visning av filmen " Harriet" på Folkets Bio Panora. Filmen kommer att följas av ett samtal om våldet mot svarta kvinnor och deras roll i den antirasistiska kampen. 
  • Torsdagen den 8 okt: Webbinarium om hur svarta barn och ungdomar konstrueras som hotfulla, aggressiva och hur detta påverkar hur de bemöts inom skolor, av poliser och offentliga rum. 
  • Fredagen den 9 okt: Halvdagskonferens för att uppmärksamma minnesdagen. En föreläsning om den svenska slavhandeln med fokus på hur den påverkade barn och ungdomar som förslavades.

Läs hela programmet

Uppmärksammandet av den 9 oktober görs i samarbete med ABF Malmö, Antirasistiska Filmdagar, Malmö Stad, Malmö mot Diskriminering och Rörelsernas Museum.