Volontär av Röda Korset

Röda Korset söker språkvänner

Vi Ses! Språkvänner i Linköping söker efter svensktalande som kan bli språkvän med någon som önskar öva på svenska. Men din språkvän gör du det som vänner gör - fast du samtidigt hjälper någon med att få prata svenska.

Vi Ses! Språkvänner i Linköping är ett vänskapsprojekt med integrationssyfte. Vi Ses fungerar som en neutral mötesplattform för människor som vill träffa en ny vän. Vi matchar en som är ny i Sverige* mot någon som är etablerad*. Den som är ny i Sverige önskar att öva/bli bättre på svenskan. Den som är etablerad önskar att lära känna någon från en annan kultur och svara på de frågor man har som ny i landet. Att vara språkvän ska vara lärorikt och givande för både den som är ny i Sverige och etablerad!

Etablerad*: är ett ord som vi använder för att beskriva att man pratar bra svenska och kan hjälpa någon med svenska språket. Som etablerad kan man 1) vara född i Sverige 2) uppväxt i Sverige 3) bott i Sverige i många år och uppleva sig vara etablerad och att man inte behöver öva mer svenska. Ny i Sverige*: Som ny i Sverige vill man öva svenskan och få en etablerad kompis - någon som känner till samhället väl.

Vad är en språkvän?

Ni ska i första hand umgås och ha roligt tillsammans och bekanta er med varandra. Som till exempel gå på promenader, ta en fika, gå på studiecirklar tillsammans och annat som ni finner roligt och intressant. Ni bestämmer detta tillsammans; vad ni vill göra och hur ofta ni vill träffas.

Att vara språkvänner handlar inte om att vara en lots eller förmyndare som gör saker för någon annan. Det handlar inte heller om att få en "svensk kontakt" som man ställer krav på hjälp och stöd ifrån. Det handlar om att lära känna varandra över kulturgränserna, ha roligt tillsammans och kanske få en vän för livet.

När man anmäler sig till projektet får man lämna önskemål om vem man skulle vilja träffa. Kanske vill man bli matchad mot någon i samma ålder, med samma familjesituation, gemensamt språk eller gemensamt intresse? Vi gör en kvalitativ matchning - ibland blir det bra ibland inte lika bra men förhoppningsvis har ni lärt er något av varandra ändå!

Behovet av etablerade språkvänner är mycket stort! Det är många som står i kö i många månader för att träffa en svensktalande kompis. Våga testa!

Skicka in din intresseanmälan för att bli språkvän!

Specifika önskemål eller information: 

Inga krav

Minimiåtagande: 

En timme.

När och var genomförs uppdraget: 

När ni vill, hinner och kan.

Annons