Volontär av Röda Korset

Röda Korset söker projektledare för tillfälligt härbärge

Som projektledare planerar, leder och styr du ett tillfälligt härbärge för EU-medborgare under de kalla vintermånaderna.

Kort om uppdraget

Du planerar och samordnar en verksamhet. Du rekryterar nya frivilliga vid behov och introducerar dem till verksamheten. Du är länken mellan verksamhetens frivilliga och styrelsen. Uppdraget är ideellt.

Uppdragsbeskrivning

Adăpost är rumänska och betyder ungefär “skydd” eller “härbärge”. Insatsen erbjuder hemlösa EU-medborgare sovplatser under de kalla vintermånaderna. Det handlar framförallt om att lindra nöd, något som är centralt i Röda Korsets uppdrag. Att bidra på detta sätt är att erbjuda konkreta lösningar på en av de utmaningar som på senare år har blivit en del av det svenska samhället. Men Adăpost handlar inte bara om att lindra nöd - det handlar även om mänsklig samvaro och att ge hemlösa EU-medborgare en möjlighet att umgås med människor som är bosatta i Sverige. Som hemlös beror din tillgång till härbärgen och sovplatser inomhus på var du kommer ifrån. Som medborgare i ett annat land har du ofta inte rätt till de härbärgen som svenska kommuner tillhandahåller, utan är hänvisad till särskilda boplatser och insatser.

Adăpost drivs för närvarande genom ett samarbete mellan Folkrättskretsen och Södermalmskretsen. Det har tidigare varit aktuellt med två övernattningar per vecka. De frivilliga finns på plats från ca kl 19. De förbereder inför natten och tar emot gäster. De lagar mat och umgås med gästerna. På natten ska både gästerna och de frivilliga kunna sova och vakna utvilade morgonen därpå. Då förbereds frukost och lokalen städas och görs i ordning.

Vi söker nu en projektledare för kommande vintersäsong! Som projektledare planerar, leder och styr du projektet. Du ska kunna skapa ett bra arbetsklimat bland deltagarna i projektet och stimulera nytänkande. I arbetet ingår att samordna projektets olika uppdrag och arbetsuppgifter. Du kommer att ha en styrgrupp att vända dig till vid behov, som du också ska rapportera till.

I uppdraget ingår bland annat följande arbetsuppgifter:

  • Rekrytering av frivilliga (i samarbete med styrgruppen)
  • Löpande samordning av insatsen, gentemot frivilliga, de inblandade kretsarna och tjänstepersoner på Svenska Röda Korset
  • Löpande schemaläggning och säkerställande av bemanning för övernattningar
  • Med jämna mellanrum boka in och anordna frivilligmöten, tillsammans med styrgruppen
  • Koordinering av logistik och praktiska moment (inköp och transport av mat, madrasser, hygienartiklar etc.)
  • Samordning av utbildningsinsatser för frivilliga
  • Löpande dokumentation av insatsen och uppföljning av loggbok.
  • Hantering av insatsens dokumenthantering (Google Drive).

För rollen är det en fördel om du har erfarenhet av projektledning eller ledarskap. Du har en förmåga att skapa delaktighet och ge förutsättningar till utveckling för att nå uppsatta mål. Du har lätt för att skapa och vårda relationer och har förmågan att föra en konstruktiv dialog med inblandade parter. Du är driven, ansvarstagande, prestigelös i ditt sätt att vara och du har ett strukturerat arbetssätt. Det är meriterande om du har erfarenhet av ideellt arbete.

Praktiska detaljer

Ett mindre härbärge kommer att finnas i Bredäng, söder om Stockholm, med plats för 10 gäster. Det kan komma att bli aktuellt med fler tillfälliga härbärgen på andra platser i Stockholm. Vi vill att övernattningarna ska starta i november eller början av december. Projektledaren behöver därför starta i september månad med förberedelser och rekrytering av frivilliga.

Intresserad? 

Anmäl ditt intresse nu.

Vi ser fram emot din ansökan!

Annons