Volontär

Brottsofferjouren i Helsingborg söker stödpersoner och vittnesstöd

Vill du ge stöd och information till brottsutsatta och vittnen? Bli stödperson eller vittnesstöd hos Brottsofferjouren i Helsingborg!

Beskrivning av uppdraget

Vi söker dig som vill ge stöd och information till dem som utsatts för eller bevittnat brott. Vi behöver fler stödpersoner som kan lyssna på och ge råd och information till brottsutsatta, samt fler vittnesstöd som kan möta målsägande och vittnen på tingsrätten för att ge stöd och information inför rättegång. Din insats behövs för att vi ska kunna ge alla som utsätts för eller bevittnat brott stöd och hjälp. Uppdraget som stödperson/vittnesstöd är både spännande, lärorikt och meriterande. Som stödperson/vittnesstöd får du en grundutbildning av Brottsofferjouren, samt kontinuerlig fortbildning inom uppdraget, möjlighet till erfarenhetsutbyte med övriga stödjare och stöd av samordnare.

När och var ska uppdraget utföras?

Som stödperson har du telefonsamtal med brottsutsatta antingen hemifrån eller på jourens kansli, eller om önskemål finns så kan även besök med brottsutsatta arrangeras på jourens kansli. Du kan själv välja om du vill ha samtal dagtid eller kvällstid. Som vittnesstöd är du på Helsingborgs tingsrätt en förmiddag eller eftermiddag i veckan. Uppdragen tar ca 3 timmar per vecka. Utöver det träffas vi också under ca 8 tillfällen per år för fortbildning och erfarenhetsutbyte.

Vår jour tar främst emot stödsökande från Helsingborg, Höganäs eller Bjuv. Det är därför också bra om du bor i någon av dessa kommuner.

Kvalifikationer

För att bli stödperson eller vittnesstöd går du en utbildning som består av 8 kvällar. Utbildningen börjar i mars 2019. Vi ger dig en gedigen grundutbildning, där du får kunskap om bl.a. samtalsmetodik, krisreaktioner och rättsprocessen. Under utbildningen prövar vi din lämplighet som stödjare. Det är viktigt att du är trygg och har förmåga till att lyssna och bekräfta. För att bli godkänd krävs minst 75 % närvaro och därefter gör du en kort praktik innan du godkänns som stödjare.

Vi söker dig som är:

  • Över 20 år
  • Har en positiv människosyn
  • Är en god lyssnare
  • Kan arbeta självständigt
  • Är lugn och trygg i dig själv
  • Inte själv ha några obearbetade trauman
  • Kan uttrycka dig väl på svenska och mycket gärna även på ett annat språk
  • Har ett genuint intresse för att hjälpa människor

Ansök

Är du intresserad av uppdraget som stödperson eller vittnesstöd? Här hittar du en intresseanmälan som du kan fylla i och skicka till info@helsingborg.boj.se

Kontakta oss på 042-13 37 00 eller info@helsingborg.boj.se om du har frågor.

Annons