nyhet av Svenska Läkare mot Kärnvapen

Veckans organisation: Svenska Läkare mot Kärnvapen

Andreas Tolf, ordförande i Svenska Läkare mot Kärnvapen. Foto: Andreas Tolf

Svenska Läkare mot Kärnvapen (SLMK) är en politiskt oberoende förening som har funnits i över 30 år. De fick Nobels fredspris 1985 för sitt arbete med att skapa opinion och informera om de medicinska effekterna av kärnvapen. De har gjort kärnvapendebatten till en medmänsklig och humanitär fråga.

Svenska Läkare mot Kärnvapen har framför allt ett mål, att förhindra kärnvapenkrig. För att det ska bli verklighet krävs att alla kärnvapen i världen avskaffas samt görs olagliga. De arbetar både nationellt och internationellt eftersom de ingår i världsfederationen International Physicians for the Prevention of Nuclear War, IPPNW.

För att uppnå sitt mål sprider de saklig och vetenskapligt grundad information om de medicinska effekterna av kärnvapen. De tänker på följderna av en kärnvapendetonation men även på hälsoriskerna vid tillverkning, förvaring, lagring och transport av kärnvapen.

SLMK har ungefär 3000 medlemmar och är främst öppna för läkare och medicinstuderande. Om du varken är läkare eller medicinstuderande kan du vara med och bidra till en kärnvapenfri värld ändå genom att bli stödmedlem.

Hallå där Andreas Tolf,

som är läkare samt ordförande i Svenska Läkare mot Kärnvapen.

Varför du är engagerad i Svenska Läkare mot Kärnvapen?
– Sedan 80-talet har det inom läkarkåren funnits ett starkt engagemang i kärnvapenfrågan. På introduktionen till läkarprogrammet såg vi en film om skapandet av den första atombomben. Jag förstod att vi som läkare vore helt maktlösa om kärnvapen skulle användas igen och att det enda vi kan göra är att arbeta för att det aldrig kommer inträffa. Jag kom i kontakt med SLMK och imponerades av deras kompetens och engagemang. Som läkare tror jag att vi kan göra skillnad. Vi har inga dolda politiska motiv, utan arbetar endast med mänskligt liv och hälsa för ögonen.

Vilken är den viktigaste frågan som ni driver?
– Sedan några år samarbetar vi med andra organisationer för att införa ett globalt förbud mot kärnvapen i en världsomfattande kampanj, ICAN - International Campaign to Abolish Nuclear Weapons. Andra massförstörelsevapen, som kemiska och biologiska vapen, är sedan länge förbjudna och det är dags att även förbjuda kärnvapen. Ett sådant förbud skulle komplettera icke-spridningsavtalet med en tydlig färdplan mot en kärnvapenfri värld. Vi kan inte längre acceptera att en liten grupp länder anser sig ha rätten att hota mänsklighetens existens med massförstörelsevapen.

Vad jobbar ni med för projekt just nu?
– Just nu pågår ett arbete där de humanitära konsekvenserna av användningen av kärnvapen lyfts fram. Konferenser har ägt rum i Norge och Mexiko, och senare i år i Österrike. Vi deltar i och bevakar denna process samt förser våra politiker och tjänstemän med aktuell information. Som läkare tycker jag att det humanitära perspektivet på kärnvapenfrågan är helt centralt och ger de rätta proportionerna. Med den utgångspunkten finns inga alternativ till att avrusta.

Hur och varför skulle du rekommendera unga att engagera sig i kärnvapenfrågan?
– Kärnvapen är det enskilt största hotet mot mänsklig hälsa enligt WHO. Lösningen är väldigt enkel, att alla kärnvapen måste förstöras. Frågan är helt enkelt för viktig för att helt överlämnas i politikernas händer. Som läkare eller läkarstudent har vi en viktig uppgift att fylla då vi med vårt medicinska kunnande - och med vårt uppdrag att värna mänskligt liv och hälsa - kan informera beslutsfattare och allmänheten om konsekvenserna av ett kärnvapenkrig.

Taggar

Krig & fred