Khalida Gaoudi är född och uppvuxen i den ockuperade delen av Västsahara. Under hela hennes liv har landet varit under marockansk kontroll. Det har präglat hennes uppväxt och bidragit till att hon engagerar sig för mänskliga rättigheter och Västsaharas frihet.
Khalida Gaoudi växte upp i Västsaharas huvudstad El Aaiún med sina föräldrar och två bröder. När hon förra året besökte Stockholm hade hon just avslutat en treårig utbildning i ekonomi på ett marockanskt universitet.
Hon berättar att hon under uppväxten i det ockuperade Västsahara tvingades vänja sig vid att höra glåpord i skolan och i staden – bara för att hon är västsaharier.
– Hur jag reagerar beror på situationen men oftast undviker jag att ge något svar alls, för att inte bli slagen, säger Khalida Gaoudi.
Marockaner ges felaktig bild av västsaharier
I Västsahara finns inga universitet så hon har gått på ett av de få marockanska universitet som accepterar västsahariska studenter. Hon har sedan barnsben gått i skolor med marockanska elever och berättar att en del behandlar henne illa, andra ignorerar henne och en del är vänliga men vill sällan låtsas om att hon är västsaharier.
– Marockaner ges en helt felaktig bild av västsaharier, att vi skulle vara separatister som har förrått Marocko.
Hon påpekar att det har med Marockos regering att göra.
– Marockaner ges en helt felaktig bild av västsaharier, att vi skulle vara separatister som har förrått Marocko. Många marockaner blir förda bakom ljuset av sin egen regering.
Aktivism är förenat med fara
All aktivitet för självständighet är förbjuden och de som förespråkar självständighet har blivit brutalt förtryckta sedan 1975.
Khalida är bland annat medlem i den marockanska föreningen för mänskliga rättigheter AMDH. AMDH är en förening med syfte att stödja västsahariernas kamp för deras rättigheter samt rätten till en folkomröstning, berättar hon.
– Den är ett gräsrotsinitiativ som handlar om att ge kunskap och lära sig om mänskliga rättigheter samt hur vi kan arbeta för dessa rättigheter.
Hon är också medlem i människorättsorganisationen CODESA, som arbetar för ett självständigt Västsahara. Hennes pappa var tidigare aktiv i organisationen från dess början tillsammans med bland andra den kända människorättsförsvararen Aminatou Haidar.
Hennes pappa var till följd av sin aktivism tvungen att avsluta sin anställning, berättar hon. År 2005 arresterade marockansk polis honom.
– I fängelset utsattes han för tortyr. När jag fick veta det kände jag mig så arg och maktlös. Vi kunde inte göra något för att stoppa det. Då började jag inse att jag måste göra något för mitt folk.
Sverige motsatte sig EU:s avtal med Marocko
Under 2018 besökte Khalida Stockholm för att möta politiker från regeringspartierna samt Vänsterpartiet och hade samtal om såväl det föreslagna fiskeavtalet mellan EU och Marocko som människorättssituationen i Västsahara. Hon träffade även civilsamhällesorganisationer och unga i Sverige och säger, att få berätta om Västsahara och känna att det väcker engagemang, ger henne kraft.
– Vi är inte rädda för vi är vana vid att bli hotade och utsatta för våld.
Nu har EU-parlamentet gett grönt ljus till både fiskeavtalet och ett tillägg till EU:s handelsavtal med ockupationsmakten Marocko. Båda avtalen, som inkluderar västsahariska varor, går på tvärs mot EU:s egen domstol som i högsta instans fastslagit att EU:s avtal med Marocko inte kan inkludera Västsahara utan ett samtycke från Västsaharas folk. Sverige var det enda land som motsatte sig avtalet med motiveringen att det inte följer EU-domstolens beslut om att västsahariernas samtycke måste inhämtas.
Polisario, som är den legitima representanten för Västsahara enligt FN, har underkänt avtalen och hon är stolt över att Polisario tar strid i EU för västsahariernas rätt till sina naturresurser.
– Vi är inte rädda för vi är vana vid att bli hotade och utsatta för våld. Vi väljer att vara modiga, vi har valt väg och vi kommer fortsätta kämpa för vår självständighet, avslutar hon.