nyhet av Läkare Utan Gränser

Vård avbryts

Runt 40 000 människor har tagit sin tillflykt till två överfulla FN-baser i Juba. Vi bistår med grundläggande vård till internflyktingarna. Foto: Jacob Simkin
Tusentals människor i Sydsudan riskerar att stå utan den sjukvård de så väl behöver. Efter att två gånger på en vecka ha blivit utsatta för plundring tvingas vi avbryta aktiviteterna i Malakal.

Beväpnade män tog sig in på vår bas i Malakal två gånger i torsdags. De plundrade och hotade även teamet fysiskt. Plundringen inträffade bara en vecka efter att en av våra andra inrättningar plundrades i Bentiu.

 – Vi fördömer å det skarpaste det som hände i Malakal. Dessa handlingar är totalt oacceptabla och utgör ett allvarligt hot mot vårt arbete. Hjälparbetarnas säkerhet måste respekteras. I dagsläget har vi inget annat val än att tillfälligt avbryta våra aktiviteter på Malakal-sjukhuset. Detta innebär att tusentals människor nu står utan tillgång till kirurgisk vård och allmän hälso- och sjukvård – något som vi är djupt oroade över, säger Arjan Hehenkamp, vår holländske generalsekreterare.

Söker skydd vid sjukhus
Efter omfattande attacker och plundringar i staden under slutet av förra veckan tog sjukhuset i Malakal emot fler än 80 skadade. Samtidigt har ett stort antal människor samlats vid sjukhuset med sina tillhörigheter i hopp om att vara skyddade där. Hundratals andra rapporteras ha flytt staden till följd av det tilltagande våldet.

Under de senaste dagarna har antalet människor som sökt skydd på en FN-bas i Malakal fördubblats till 20 000. Våldet har hindrat våra team från att fortsätta ge vård till internflyktingarna på basen. Även en vaccinationskampanj som skulle ägt rum den 13 januari har ställts in.

Viktig vård
Efter att intensiva strider bröt ut i Malakal den 13 januari har vårt akutteam behandlat fler än 130 patienter med skottskador i Malakal och Nasir.

– Vi befarar att det kan finnas ännu många fler skadade som inte har tillgång till någon sjukvård, säger Raphael Gorgeu, landansvarig i Sydsudan.

Vi har arbetat i Malakal-regionen sedan 2002. Före konflikten hade Läkare Utan Gränser ett projekt för att behandla den försummade sjukdomen kala azar och vi hjälpte även flyktingar från grannlandet Sudan.

Efter att våldet bröt ut i december har vi förstärkt teamet i Malakal för att kunna bistå med kirurgisk och postoperativ vård av skadade patienter på sjukhuset. Dessutom har vi fram till nu gett grundläggande hälso- och sjukvård till internflyktingarna på FN-basen.  

Läkare Utan Gränser uppmanar alla inblandade i konflikten att respektera organisationens sjukvårdsinrättningar och att inte hindra patienter från att söka vård, oavsett deras ursprung och etnicitet.

Taggar

Krig & fred Hälsa