Upprop

Unga kvinnor riskerar könsstympning efter utvisningsbeslut

ActionAid Sverige ställer sig bakom namninsamlingen för att stoppa utvisningen av två unga kvinnor till Nigeria, där de med stor sannolikhet kommer att könsstympas.

I Nigeria är cirka 40 procent av alla kvinnor könsstympade och trots att ingreppet är förbjudet beräknar Unicef att cirka 30 miljoner nigerianska flickor riskerar utsättas för ingreppet det närmaste decenniet. Migrationsverkets beslut är därför både inhumant och splittrar familjer eftersom flickornas mamma och småsyskon får stanna i Sverige.

ActionAid uppmanar våra följare att skriva under uppropet

Skriv under

Varje år söker 20 000 kvinnor från länder som praktiserar könsstympning, asyl i ett EU-land. Många av dessa kvinnor nekas asyl trots att ingreppet är ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Nu behöver vi sätta stopp för att Sverige upprepar det misstaget.

ActionAid har lång erfarenhet av att arbeta mot kvinnlig könsstympning i flera afrikanska länder och sedan några år tillbaka även i Sverige. Även om det i flera riskländer sker framsteg inom exempelvis lagstiftning som förbjuder könsstympning, så vet vi av erfarenhet att övergreppen fortsätter förekomma eftersom det tar lång tid att förändra tusenåriga traditioner och patriarkala strukturer. Detta måste beaktas i en asylprocess när så allvarliga kränkningar mot mänskliga rättigheter som kvinnlig könsstympning riskerar att ske, säger Ingela Holmertz, generalsekreterare för ActionAid Sverige.

Läs artikeln om de två unga kvinnorna i Göteborgs-Posten

Taggar

Flykt & migration Hälsa Jämställdhet Mänskliga rättigheter