av Amnesty International

Sydsudan: Häv dödsdomen mot 15-årige Magai Matiop Ngong!

Magai Matiop Ngong

15-årige Magai Matiop Ngong dömdes till döden genom hängning för att ha mördat sin kusin. Magai har sagt att det som hände inte var ett mord utan en olycka. Han fick ingen tillgång till juridiskt ombud, varken vid gripandet eller vid rättegången.

Magai överklagade domen men har nu suttit dödsdömd i två år utan att hans överklagan behandlats. 2018 hängdes fem personer i Sydsudan. En av dem var, precis som Magai, bara ett barn.

Amnesty kräver att dödsdomen mot Magai hävs och att sydsudanesiska regeringen antar ett beslut om att dödsstraffet inte får användas mot minderåriga.

Agera

Skriv under uppropet

Aktionsperiod: 30 oktober - 17 december

Bakgrund

Magai är en 17-årig student från Sydsudan som sitter dömd till döden. Han vara bara 15 år när han och hans kusin hamnade i bråk med en granne, och Magai råkade skjuta ett varningsskott som träffade hans kusin. Kusinen avled senare på sjukhus.

Under gripandet och vid rättegången fick Magai inget juridiskt ombud utan fick en advokat först när han flyttades till fängelset. Han dömdes till döden genom hängning och uppmuntrades av domaren att istället överklaga fallet.

Det har nu gått två år sedan domen. Magai sitter fortfarande fängslad, i väntan på att dödsdomen ska verkställas. I fängelset spenderar Magai mestadelen av sin tid i fängelsekyrkan och besöker regelbundet skolans utbildningsprogram. Han har inte förlorat hoppet om att friges och fortsätta sin skolgång.

Förra året hängdes fem personer i Sydsudan. En av dem var, precis som Magai, bara ett barn.

Dödsstraffet är inget straff utan ett brott och det bryter mot den mest grundläggande rättigheten - rätten till liv. Stater ska aldrig avrätta sina medborgare, och dödsstraffet hör inte hemma i ett modernt och civiliserat rättssystem, anser Amnesty.

Taggar

Mänskliga rättigheter
Annons