av Amnesty International

Sydafrika: Nonhles kamp för miljön hotar hennes liv

Nonhle Mbuthuma bor och arbetar i Pondoland i Sydafrikas östra Kap-provins. Hon arbetar aktivt för att stoppa ett gruvprojekt som riskerar att ta ifrån henne och många andra människors mark och försörjning. Men arbetet är riskabelt - hon har hotats till livet och överlevt ett mordförsök. Hennes företrädare som talesperson mördades, och Nonhle står på samma dödslista som han. Men myndigheterna vill inte utreda trakasserierna och hoten. Tillsammans kan vi visa Sydafrika att världens ögon är på dem. Skriv under!

Nonhle Mbuthuma.
Upprop

"När du tar mitt land tar du min identitet. Jag känner mig själv på grund av landet."

Nonhle Mbuthuma är en kvinnlig människorättsförsvarare som aktivt arbetar för att stoppa ett gruvprojekt som riskerar att ta ifrån henne och många andra människors mark och försörjning. Hon bor och arbetar i Pondoland i Sydafrikas östra Kap-provins. 

Ihållande motstånd mot gruvprojekt

Pondoland  är ett område rikt på naturtillgångar. År 1996 besökte en representant för det australiensiska gruvbolaget Mineral Resource Commodities (MRC) området och uttryckte bolagets intresse för att exploatera titan. Bolaget har aktivt sökt tillstånd från de boende i de fem byar som utgör samfälligheten Amadiba. En del av samfälligheten avvisade gruvprojektet eftersom det skulle inverka negativt på deras sätt att leva. Andra var positiva till förslaget i hopp om att det skulle gynna dem. MRC försökte under följande år på olika sätt påverka byarna men motståndet fortsatte.

År 2007 skickade bolaget traktorer och borrmaskiner till byarna och då var Nonhle Mbuthuma med om att grunda organisationen Amadiba Crisis Committee (ACC), som samlar boende från byarna, för att försöka stoppa dem. Som organisationens talesperson talar Nonhle offentligt mot gruvprojektet. Det har lett till att hon hotats och trakasserats av okända personer.

I mars 2016 sköts den dåvarande ordföranden för ACC, Sikhosipho "Bazooka" Radebe, till döds av okända personer. Det skedde kort efter att Sikhosipho fått veta att hans namn tillsammans med Nonhles och ytterligare en persons i ACC fanns på en ”dödslista”.

Överlevde mordförsök

Nonhle har själv överlevt ett mordförsök. Hon fick ett anonymt telefonsamtal som varnade för att äta maten som en släkting skulle ge henne eftersom den var förgiftad. Så sent som i maj 2018 kom okända personer i en bil utan registreringsskylt till hembyn Xolobeni, där Nonhle skulle delta i ett möte, och började fråga om var hon fanns. Nonhle beslöt då att ställa in sin medverkan av säkerhetsskäl.

Hittills har myndigheterna varit ovilliga att undersöka trakasserierna mot Nonhle och andra som är emot gruvprojektet. Men Nonhle ger sig inte. Trots fortsatta hot och försöken att tysta henne kommer hon att fortsätta kampen för samfälligheten och deras landrättigheter.

Amnesty kräver att de sydafrikanska myndigheterna garanterar Nonhle Mbuthumas och andra människorättsförsvarares säkerhet och ser till att de skyddas från hot och trakasserier.

Myndigheterna måste snart inleda en utredning av hoten mot Nonhle Mbuthuma, offentliggöra resultatet och ställa de ansvariga inför rätta.

Skriv under nu

Annons