av Amnesty International

Släpp de iranska kvinnorättsförsvararna nu!

Foto: privat/Amnesty International
Upprop

Yasaman Aryani, Nasrin Sotoudeh och Narges Mohammadi sitter alla fängslade i Iran för sitt fredliga arbete för kvinnors rättigheter. När coronapandemin breder ut sig i Iran ökar risken för dessa kvinnor - och alla andra människorättsförsvarare som sitter fängslade.
 

Risken för smittspridning i de överfulla fängelserna är hög. De har inte begått några brott, och bör omedelbart släppas fria!

Var med oss i kampen för dessa modiga kvinnors frihet!

Skriv under Amnestys upprop nu!

Yasaman Aryani

24-åriga Yasaman stod upp för alla kvinnors rätt att själva välja vad de vill ha på sig. Hon deltog i en fredlig manifestation mot de slöjtvång som råder i Iran. För det greps hon och flera andra kvinnorättsförsvarare av säkerhetsstyrkor. Yasaman dömdes till fem år och sex månaders fängelse - bland annat för “anstiftan och medhjälp till korruption och prostitution”.

Läs mer om Yasaman Aryani!

Narges Mohammadi

Narges Mohammadi var vice ordförande och talesperson för Centre for Human Rights Defenders i Iran. Hon har arbetat för att avskaffa dödsstraffet i Iran och varit aktiv i många organisationer i det iranska civilsamhället. Hon är dömd i flera omgångar till totalt 22 års fängelse bland annat för att ha “spridit propaganda mot systemet”.

Läs mer on Narges Mohammadi!

Nasrin Sotoudeh

Nasrin är försvarsadvokat och har bland annat försvarat samvetsfångar, kvinnor som protesterat mot tvånget att bära slöja i Iran och arbetat för ungdomsbrottslingar dömda till döden. Hon är nu dömd till 38 års fängelse och 148 piskrapp för sitt arbete för mänskliga rättigheter.

Läs mer om Nasrin Sotoudeh!

Taggar

Mänskliga rättigheter