Upprop av Amnesty International

Saudiarabien: kvinnlig aktivist riskerar dödsstraff. Hjälp oss att stoppa det!

Den kvinnliga aktivisten Israa al-Ghomgham och fyra andra personer som står inför rätta vid den särskilda brottmålsdomstolen i Saudiarabien (SCC) riskerar att dömas till döden för att ha deltagit i fredliga protester. Amnesty International kräver att de anklagade inte döms till döden och att de snarast friges då de fängslats enbart på grund av fredliga aktiviteter. Vi behöver din hjälp för att rädda Israa och de andra!

Israa al-Ghomgham. Foto: privat

Aktivisten Israa al-Ghomgham och hennes make Mousa al-Hashim greps i december 2015. De anklagades för att ha varit inblandade i demonstrationer i den shia-dominerade östra al-Qatifprovinsen och för att ha lagt ut information om demonstrationerna i sociala medier.

Aktivisterna Ali Ouwaisher och Ahmed al-Matrood greps i september 2015, medan Khalid al-Ghanim och Mujtaba al-Muzain greps i början av 2016, Alla fyra står anklagade för inblandning i protesterna.

I väntan på rättegång har alla suttit häktade i flera år. I augusti 2018 ställdes de inför rätta i den särskilda brottmålsdomstolen (SCC) i en massrättegång i huvudstaden Riyadh. Åklagaren krävde dödsstraff för fem av dem, däribland Israa al-Ghomgham, medan en person kan dömas till 20 års fängelse. Enligt domstolshandlingarna, som Amnesty tagit del av, anklagas de för brott mot ett kungligt påbud till en antiterroristlag och för att ha rest till Iran för att utbildas i att organisera upplopp. Några av dem åtalades också för att gett moralisk stöd till upprorsmakare genom att delta i begravningar av demonstranter som dödats av säkerhetsstyrkorna. 

Sedan augusti 2018 har de saudiarabiska myndigheterna intensifierat sina tillslag mot oliktänkande och allmänna åklagaren har under de senaste tre månaderna krävt dödsstraff i minst åtta fall som gäller aktivister och präster som uppmanat till politiska och demokratiska reformer. Detta väcker oro för de dussintals aktivister, författare, journalister och människorättsförsvarare som har hållits fängslade utan åtal eller rättegång sedan september 2017. 

Skriv under nu

Annons