Upprop av Amnesty International

Ryssland: HBTQI-personer attackeras och torteras

De tjetjenska myndigheterna har inlett en ny våg av attacker mot personer som förmodas vara homosexuella. Minst 40 personer har gripits och torterats sedan december 2018. Minst tre personer rapporteras ha torterats till döds. Attackerna är ett obehagligt eko av vad som hände i april 2017 när hundratals förmodade homosexuella män greps och fördes bort.

Foto: Amnesty International/Jon Cornejo

Amnesty uppmanar de ryska myndigheterna att snarast inleda en oberoende utredning av det som skett och ställa ansvariga till svars. Vi behöver din hjälp för att sätta stopp för de här hemska attackerna!

Bakgrund

I slutet av december 2018 drog tjetjenska myndigheter i gång en ny våg av homofientliga attacker i Tjetjenien. Omkring 40 personer som tros vara homosexuella har enligt uppgift kvarhållits i en regeringsbyggnad i Argun, där de har utsatts för tortyr och annan misshandel. Minst tre individer rapporteras ha dött efter att de torterats, men det faktiska antalet dödsoffer kan vara högre. Myndigheterna uppges också ha förstört de gripnas pass för att försvåra för dem att fly utomlands. 

Den 1 april 2017 rapporterade den ryska oberoende tidningen Novaya Gazeta att hundratals män som antogs vara homosexuella hade förts bort i Tjetjenien i en samordnad kampanj. Enligt rapporteringen hade männen utsatts för tortyr eller andra kränkningar och tvingats namnge andra hbtqi-personer de känner. Novaya Gazeta menade sig ha bevis för att åtminstone tre av männen har dödats, men tidningens källor uppgav att långt fler hade dött till följd av misshandeln. Tjänstemän i både Tjetjenien och Moskva förnekade dessa påståenden och den preliminära brottsutredningen i fallet Maxim Lapunov, den ende som vågade träda fram, lades ner. De ryska myndigheternas underlåtenhet att undersöka attackerna 2017, för vilka ingen ännu har ställts till svars, har banat väg för nya homofientliga angrepp i Tjetjenien. 

Det räcker nu. Hjälp oss att sätta stopp för det!

Här kan du läsa mer.

Agera

Skriv under nu

Annons