av Amnesty International

Kräv att Brasiliens regering skyddar urfolkens rättigheter och Amazonas

President Bolsonaros regering har aktivt uppmuntrat till olagliga markövertaganden av urfolks mark i Amazonas. Det har lett till allvarliga hot mot urfolken, och till runt 75 000 skogsbränder bara i år.

President Bolsonaro. Foto: Sergio Lima/AFP/Getty-Images
Upprop

Nu måste vi agera

Skriv under NU för att kräva att president Bolsonaro stärker skyddet av urfolkens mark och miljöskyddade områden och ställer de ansvariga för bränderna till svars!

Skriv under NU för att kräva att president Bolsonaro:

  • stärker skyddet av urfolkens mark och miljöskyddade områden genom att återställa finansieringen av FUNAI och IBAMA
  • utför mer övervakning av illegal skogsavverkning och tillsätter patruller för att sätta stopp för landintrång
  • ställer de ansvariga för bränderna, avskogningen och de illegala markövertaganden till svars.

Skriv under

Aktionsperiod: 3 september - 23 september

Bakgrund

I maj 2019 varnade Amnesty för att situationen för urfolken och för regnskogen i Amazonas skulle bli ohållbar under torrperioden om inte regeringen bytte kurs. Nu har det blivit verklighet, och regnskogen brinner.

Det här är både en miljökatastrof och en kris för mänskliga rättigheter. Vi måste agera NU. Att skydda urfolkens rättigheter är avgörande för att skydda regnskogen i Amazonas.

Bränderna måste släckas. Men president Bolsonaros regering har skurit ned på finansieringen och även på andra sätt undergrävt institutioner som National Indian Foundation (FUNAI-) och Brazilian Institute of Environment and Renewable Natural Resources (IBAMA) - organisationer som hjälper till att övervaka och skydda Amazonas.

Annons