av Amnesty International

Kollektiv Sorg - öppet brev mot gatuvåldet i Sverige

Sakariya Hirsi och Josef Farhan. Foto: Amnesty International/Jacqueline Axen Linderl
Upprop

Kollektiv Sorg är en fristående kampanj som drivs genom Amnestys projekt Digital Disruptors som stärker unga människorättsaktivister. Kampanjen lyfter det stora problemet med gatuvåld och skjutningar i Sverige, och kräver en förändring. Läs Kollektiv Sorgs öppna brev och mer om kampanjen längre ner.

Han hann inte fylla 20 år innan han blev ännu ett offer för gatuvåldet. Skjuten på en offentlig plats, omedveten om att han skulle ta sina sista andetag inom de kommande minuterna. 

Gång på gång rapporterar media om det som händer i våra förorter, men aldrig om hur de här händelserna tillhörde ett liv. Att de drabbade var mer än bara siffror, att de var människor med familj, framtidsmål, drömmar och berättelser. På tre år är siffran mer än 130 döda. Vi klarar inte av att veta vad de kommande årens siffror kommer att vara. 

‘’It takes a village to raise a child.‘’ Det krävs ett tryggt samhälle för ett barn ska kunna växa upp och få rätt förutsättningar i livet. Alla barn har rätt till en framtid - och att få skapa den själv. Om Sverige ska vara ett land som symboliseras av frihet, rättvisa och jämlikhet för alla måste vi börja satsa på områden som fortsätter att drabbas av gatuvåldet. 

Vi människor har en tendens att inte agera förrän saker sker oss själva. Vi människor har en tendens att prata om vad som händer och glömma bort vikten av agera tillsammans. Vi fokuserar på individen och glömmer bort de systematiska problem som finns i vårt samhälle. 

När är det dags att bry sig om sin granne eller sitt land? 
När är det dags för media och politiker att sluta normalisera gatuvåldet? 
Hade våldet som sker i förorterna accepterats i de mest centrala och rika stadsdelarna? 

Det vi förlorar är vår framtid. Vi förlorar unga vuxna som kunde räddats ifall hjälp hade funnits tillgängligt. Ifall hjälp hade satts in i tid. 

Rätten till liv är en mänsklig rättighet. Det är också alla människors rätt att vara trygga och att få vård. Det är dags för svenska folket att inse att vi är mer än bara siffror, och det är dags för politiker att ta ett större ansvar. Vi vill samla hela Sverige och tillsammans vädja till våra politiker att ta våra rättigheter på allvar. Det här är vi i ett. Vår kollektiva sorg. Och vi har rätt till en förändring. 

Vi som skriver denna text lever och växer upp i den verklighet vi beskriver. Vi vill se en förändring - för vårt samhälle och för hela Sveriges skull. Det här är hela Sveriges kollektiva sorg.

Om Kollektiv Sorg

Kampanjen drivs av Sakariya Hirsi och Josef Farhan. Läs mer om dem hos Amnesty och följ deras instagramkonto.

Skriv under Kollektiv Sorgs öppna brev!

Taggar

Mänskliga rättigheter