Upprop

Kina: Släpp omedelbart den svenska bokförläggaren Gui Minhai!

Gui Minhai (c) privat

Natten till den 25 februari dömdes den svensk-kinesiska förläggaren Gui Minhai till tio års fängelse.
Gui tycks ha ställts inför rätta och dömts i all hemlighet. Anklagelserna mot honom är helt ogrundade och han har inte haft en chans till en rättvis rättegång.

Visa den kinesiska regeringen att fängslandet av Gui Minhai är oacceptabelt. Vi kräver att han omedelbart och ovillkorligt släpps fri - skriv under nu!

Skriv under

Aktionsperiod: 25 februari - 31 december

Bakgrund

Gui Minhai dömdes natten till den 25 februari till det hårda straffet 10 års fängelse för att ha försett utländsk makt med underrättelser.

Enligt Amnestys Kinautredare Patrick Poon är domen sannolikt kopplad till Guis försök att resa till Peking med två svenska diplomater 2018. Den 20 januari 2018 greps Gui Minhai på ett tåg i Kina, mitt framför ögonen på de två svenska diplomaterna. De tre var på väg till Peking för en medicinsk undersökning då Gui Minhai uppvisat symptom på nervsjukdomen ALS.

Inget hördes från Gui Minhai förrän 9 februari samma år då han dök upp på en “presskonferens” för journalister från fastlands-Kina, Taiwan och Hongkong. I den ses han rikta hårda anklagelser mot Sverige och bland annat anklaga diplomaterna för att använda honom som en schackpjäs. Frivilligheten i dessa uttalanden har ifrågasatts av kritiker. Rättsprocessen har sedan dess varit helt sluten och pågått i hemlighet, tills domen föll i februari 2020.

Gui Minhai frihetsberövades första gången den 17 oktober 2015 när han försvann från sin semesterbostad i Thailand. Vid den tiden drev han ett förlag och bokhandeln Causeway Bay Books i Hongkong. Både förlaget och bokhandeln var kända för att publicera och sälja regimkritiska böcker varav många är förbjudna i Kina.

Den 17 januari 2016 sände den statskontrollerade tv-kanalen CCTV en “bekännelse” där Gui Minhai sade att han frivilligt överlämnat sig till myndigheterna på grund av inblandning i en trafikolycka 2003. Han frigavs i oktober 2017 men fick inte lämna landet och tvingades att regelbundet rapportera till polisen. Så vitt känt hölls ingen rättegång i fallet.

Under samma tidsperiod som Gui Minhai frihetsberövades första gången “försvann” även fyra andra bokhandlare som på något sätt hade samröre med Causeway Bay Books. Efter att ha varit fängslad i nästan åtta månader återvände en av grundarna, Lam Wing-kee, till Hongkong i juni 2016 och höll en presskonferens. Lams vittnesmål om misshandel och falska erkännanden tyder på att gripandet av Gui Minhai och de andra var en samordnad aktion från de kinesiska myndigheterna. De övriga tre som greps har frigivits.

Amnesty menar att Gui Minhai bör släppas omedelbart och ovillkorligt. Anklagelserna mot honom är helt ogrundade och han har inte haft en chans till en rättvis rättegång i enlighet med internationell standard.

Taggar

Mänskliga rättigheter