av Amnesty International

Kina: Släpp 24-åriga Yiliyasaijiang Reheman fri och stäng omskolningslägren!

Upprop

Omskolningsläger, försvinnanden och massövervakning - vittnesmålen om den kinesiska regeringens omfattande övergrepp mot etniska uigurer och andra i huvudsak muslimska minoriteter i Xinjiang Kina är skakande.

24-åriga Yiliyasaijiang Reheman är uigur från Kina och studerade i Egypten. I juli 2017 greps han av egyptiska myndigheter tillsammans med runt 200 andra uigurer. Det finns uppgifter om att han förts till Xinjiang, där han tros sitta i fängelse eller i omskolningsläger.

Omskolningsläger, försvinnanden och massövervakning - vittnesmålen om den kinesiska regeringens omfattande övergrepp mot etniska uigurer och andra i huvudsak muslimska minoriteter i Xinjiang Kina är skakande. Uppskattningsvis omkring en miljon människor har blivit separerade från sina familjer och inlåsta i omskolningsläger.

Amnesty kräver att Yiliyasaijiang släpps fri och att Kina stänger omskolningslägren omedelbart!

Agera

Skriv under uppropet

Aktionsperiod: 30 oktober - 17 december

Bakgrund

24-åriga Yiliyasijiang Reheman och hans fru Mairinisha Abuduaini är uigurer från den kinesiska självständiga regionen Xinjiang. De bodde i Egypten för att studera när Yiliyasijiang försvann. Det uiguriska paret väntade sitt andra barn när kinesiska myndigheter i juli 2017 beordrade den egyptiska regeringen att fängsla runt 200 uigurer som befann sig i Egypten. Yiliyasijiang var en av dem som greps.

Mairinisha vet inte vad som hänt med hennes man men har senare, genom vänner som bor i Xinjiang, fått reda på att Yiliyasijiang förts dit. Hon tror att han antingen är fängslad eller sitter frihetsberövad i ett av Kinas hemliga omskolningsläger. I dessa läger hjärntvättas den etniska gruppen uigurer, som Yiliyasijiang tillhör, med kinesisk propaganda. Kina säger att det handlar om att ”lära människor lagar och regler” men de drabbade som tagit sig därifrån vittnar om hot, tortyr och politisk hjärntvätt.

Omskolningsläger, försvinnanden och massövervakning - vittnesmålen om den kinesiska regeringens omfattande övergrepp mot etniska uigurer och andra i huvudsak muslimska minoriteter i Xinjiang Kina är skakande.

Förtrycket mot uigurer har pågått länge, men sedan 2017 har det eskalerat. Uppskattningsvis omkring en miljon människor har blivit separerade från sina familjer och inlåsta i omskolningsläger. Varför man förs dit vet man ofta inte, inte heller hur länge de ska hållas frihetsberövade. Utanför lägren har omfattande massövervakningssystem byggts upp, rädslan och tystnaden är utbredd. Många uigurer som lever i exil, även i Sverige, kan inte längre få kontakt med familjemedlemmar, antingen för att de hålls i läger eller för att de inte vågar tala med någon i utlandet.

Mairinisha har sen Yiliyasijiangs påtvingade försvinnande 2017 letat efter sin man och hoppas fortfarande att deras familj en dag ska kunna återförenas.

Taggar

Mänskliga rättigheter
Annons