Upprop

Iran: Släpp kvinnorättsförsvararen Yasaman Aryani fri!

Yasaman Aryani

24-åriga Yasaman från Iran stod upp för alla kvinnors rätt att själva välja om de vill bära slöja eller inte. För det greps hon och dömdes till 16 års fängelse - för bland annat “anstiftan och medhjälp till korruption och prostitution”.

Den kontroll som stater eller icke-statliga aktörer utövar mot kvinnors kroppar över hela världen är ett förtryck. Statens uppgift är att skydda kvinnor från sådant förtryck - oavsett om det handlar om att tvingas bära slöja eller att förbjudas bära slöja.

Amnesty kräver att Yasaman och de fängslade människorättsförsvararna villkorslöst och omedelbart friges.

Agera

Skriv under

Aktionsperiod: 30 oktober - 17 december

Bakgrund

Yasaman Aryani är en iransk kvinnorättsförsvarare som sitter fängslad för sitt fredliga engagemang för kvinnors rättigheter. Hon kämpar för alla kvinnors rätt att välja om de vill bära slöja eller inte. Yasaman greps den 10 april i år, efter att ha lagt upp en video som gick viral på internationella kvinnodagen 8 mars 2019.

Hon greps i sitt hem i Teheran och fördes bort. Dagen därpå greps också hennes mamma, Monireh Arabshahi, när hon åkte till ett fängelse för att försöka lokalisera Yasaman. Ytterligare en aktivist, Mojgan Keshavarz, som tillsammans med Yasaman och hennes mamma är med på videon, har frihetsberövats.

I videon syns de tre dela ut blommor till kvinnliga medpassagerare på ett tåg. Ingen av de tre bär slöja. “Den dagen kommer när kvinnor inte tvingas kämpa,” säger Monireh Arabshahi i videon. Yasaman Aryani överlämnar en blomma till en kvinna i hijab och säger att hon hoppas att de båda kan gå bredvid varandra på gatan en dag, “jag utan hijab, du med hijab”.

Den 31 juli dömdes Yasaman till 16 års fängelse. 10 av dessa var för “anstiftan och medhjälp till korruption och prostitution”. Detta enbart för att hon tror på varje kvinnas rätt att välja vad hon ska ha på sig.

De senaste åren har en feministisk proteströrelse vuxit sig stark i Iran. En rörelse som bland annat kampanjar för det fria valet och alla kvinnors rätt att välja vad de vill eller inte vill ha på sig. Straffet mot Yasaman är ingen isolerad händelse. Det är en del av en större attack mot mot just denna rörelse. Sen december 2017 har dussintals kvinnor, bland annat Yasaman, gripits och fängslats.

Den kontroll som stater eller icke-statliga aktörer utövar mot kvinnors kroppar över hela världen är ett förtryck. Statens uppgift är att skydda kvinnor från sådant förtryck - oavsett om det handlar om att tvingas bära slöja, som i Iran, eller att förbjudas bära slöja, som i Frankrike.

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter
Annons