Upprop av Amnesty International

IRAN: Kvinnorättsförsvararen Nasrin dömd till 38 års fängelse - och spöstraff

Nasrin Sotoudeh. foto: privat

Den välkända iranska människorättsadvokaten Nasrin Sotoudeh riskerar upp till 34 års fängelse och 148 piskrapp efter två mycket orättvisa rättegångar som genomfördes i december 2018 utan hennes eller hennes advokats närvaro. Anklagelserna grundar sig endast i hennes fredliga arbete för mänskliga rättigheter, där hon försvarat kvinnor som protesterat mot tvånget att bära slöja i Iran och hennes öppna motstånd till dödsstraffet.

Rättegången och behandlingen av Nasrin Sotoudeh är det senaste försöket av de iranska myndigheterna att tysta en viktig röst. Hon är samvetsfånge, och Amnesty kräver att hon omedelbart och ovillkorligt försätts på fri fot men också att Iran omedelbart slutar kriminalisera kvinnorättsförsvarares arbete i landet. Vi behöver din hjälp - Nasrin måste bli fri!

Agera

Skriv under här

Aktionsperiod: 11 Mars - 8 April

Uppdatering 11/3 2019:

Enligt uppgift från Nasrin Sotoudehs man har hon nu dömts till 33 års fängelse och 148 piskrapp. Med de fem år som hon tidigare dömts till blir den totala längden på fängelsestraffet chockerande 38 år. Detta är det hårdaste straff som Amnesty dokumenterat mot en människorättsförsvarare i Iran under de senaste åren vilket kan tyda på att myndigheterna nu trappar upp förtrycket. Vi måste agera nu! Skriv under!

Bakrund

Nasrin Sotoudeh har ägnat hela sitt liv åt att kämpa för mänskliga rättigheter i Iran. Hon har bland annat försvarat samvetsfångar, kvinnor som protesterat mot tvånget att bära slöja i Iran och arbetat för ungdomsbrottslingar dömda till döden. Detta fredliga arbete ledde till att hon 2010 dömdes till sex års fängelse för att ha “spridit propaganda mot systemet” och för “sammansvärjning för att begå brott mot den nationella säkerheten”. Hon frigavs i förtid 2013 av den då nyvalde presidenten Hassan Rouhani.

Nasrin Sotoudeh greps igen den 13 juni 2018 i sitt hem i Teheran och fördes till Evinfängelset. Hon hade månaderna innan arbetat för bland annat Narges Hosseini, en av de kvinnor som åtalats för att fredligt ha protesterat mot tvånget för kvinnor att bära slöja. Protesterna mot slöjtvånget inleddes i december 2017 och mer än 35 kvinnor har gripits sedan dess. Den 23 februari 2018 varnade polisen i ett officiellt meddelande kvinnor för att de riskerade upp till 10 års fängelse för brottet “uppmaning till korruption och prostitution”.

I samband med gripandet i juni fick Nasrin veta att hon också skulle avtjäna ett femårigt straff som hon dömts till i september 2016 för “medhjälp till att gömma spioner som vill skada den nationella säkerheten”. Vid dagen för den rättegången nekades Nasrin Sotoudeh tillträde till domstolen eftersom hon enligt domstolsmyndigheten inte var korrekt klädd, och dömdes i sin frånvaro. Hon informerades inte om domen förrän hon greps i juni 2018.

Vid rättegången den 30 december 2018 vägrade Nasrin Sotoudeh att närvara i protest mot den inkorrekta rättsprocessen. Hon hade bland annat förvägrats att själv välja advokat. Döms hon för alla åtalspunkter som bland annat "uppmaning till korruption och prostitution”, "öppet begå en syndig handling ... genom att visas offentligt utan en hijab " och störande av allmän ordning”, riskerar Nasrin upp till 34 års fängelse och 148 piskrapp.

Annons