av Amnesty International

Ge invånarna i Hongkong ditt stöd!

Demonstration i Hongkong 2019. Foto: AFP/Getty Images
Volontär & Aktivism

Efter flera veckors protester mot ett förslag som skulle göra det möjligt att utlämna människor från Hongkong till Kina verkar lagförslaget som utlöste protesterna dras tillbaka. Men kritikerna säger att lagförslaget kan tas fram igen när som helst. Därför behöver vi agera!

Enorma protester bland befolkningen i Hongkong utbröt när ett lagförslag som möjliggör utlämning av misstänkta från Hongkong till Fastlandskina tillkännagavs. Om lagförslaget går igenom skulle det kunna ge kinesiska myndigheter makt över Hongkong att slå till mot regeringskritiker, människorättsförsvarare, journalister och i stort sett vem som helst som misshagar den kinesiska regeringen.

Fastlandskinas rättssystem har en lång historia av tortyr, allvarliga kränkningar av rätten till en rättvis rättegång, påtvingade försvinnanden och olika system av frihetsberövanden utan rättegång och utan kontakt med omvärlden.

Från den 9 juni gick fler än en miljon medborgare ut på gatorna i fredliga demonstrationer för att protestera mot lagförslaget. Hongkongs ledning vägrade att dra tillbaka lagförslaget, och svarade istället med kraftfullt polisvåld. Vid en demonstration den 12 juni använde polisen tårgas, pepparspray, gummikulor och vapen som avfyrade bönpåsar. 81 personer skadades, och Amnestys utredningar visar att polisens agerande stod i strid med internationell rätt.

Nu i juli säger Hongkongs chefsminister att lagförslaget är “dött”. Men enligt kritikerna ligger lagförslaget kvar i “loopen” för att kunna genomföras, och kan därmed tas fram igen när som helst.

Därför måste vi agera.

Visa ditt stöd för Hongkongs innevånare och kräv att Hongkongs regering omedelbart drar tillbaka förslaget om utlämningslagen, att de säkerställer rätten till mötesfrihet och att de omedelbart tillsätter en oberoende och effektiv utredning av Hongkongpolisens användning av våld mot demonstranter.

Skicka ett mail till Hongkongs ledning via amnesty.org!

Taggar

Demokrati Mänskliga rättigheter