av Amnesty International

Eurovision - bakom glittret finns en annan verklighet

Den 18 maj hålls den stora finalen i Eurovision Song Contest i Tel Aviv i Israel. Det kommer helt säkert att bli en grandios folkfest och många kommer att njuta av musiken, det sköna livet i Tel Aviv och glömma vardagen för en stund. Men bakom glittret finns en annan verklighet.

Foto: Amnesty
Upprop

Om någon palestinier från Västbanken till äventyrs skulle vilja vara med på festen är det inte säkert att hen får göra det, på grund av den väldigt begränsade rörelsefrihet de har och de tillstånd som krävs för att lämna Västbanken.
 

En som definitivt inte kan vara med är Ayman Nasser. Han greps i september 2018 och hålls sedan dess administrativt frihetsberövad, utan varken åtal eller rättegång, i Ofer-fängelset nära Ramallah på Västbanken. Ayman Nasser är juridisk samordnare på den palestinska organisationen Addameer som försvarar palestinska politiska fångars rättigheter. Han har representerat Addameer i koalitioner av organisationer för mänskliga rättigheter. Han är också aktiv i sin hemby Saffa i ett kulturcenter som ger ungdomar möjlighet att delta i sportaktiviteter, dans, konst och olika utbildningsprogram. Ayman har tidigare suttit fängslad i sju år efter att ha dömts i en militärdomstol för olika brott, bland annat medlemskap i PFLP, ett vänsterpolitiskt parti som är förbjudet i Israel.

De israeliska bosättningarna strider mot folkrätten bland annat för att en ockupationsmakt inte får förflytta sin egen befolkning till ockuperade områden.

Många av turisterna som kommer vill se annat än bara Tel Aviv, och Västbanken kan bli ett resmål. Då bör man tänka på att Västbanken är ett ockuperat område sedan 1967, där det i strid med folkrätten finns omkring 250 bosättningar och drygt 600 000 bosättare. De israeliska bosättningarna strider mot folkrätten bland annat för att en ockupationsmakt inte får förflytta sin egen befolkning till ockuperade områden.
 

En del av de som åker dit använder sig säkert av olika nätbaserade bokningsföretag. Använder man dem kan det vara bra att ha läst rapporten “Destination: Occupation”, där Amnesty dokumenterar hur de nätbaserade bokningsjättarna Airbnb, Booking.com, Expedia och Tripadvisor uppmuntrar turism till illegala israeliska bosättningar och på så vis bidrar till deras existens och expansion. Trots detta fortsätter de fyra företagen att verka i bosättningsområden och tjäna på denna illegala situation.
 

När festen är slut - glöm inte människorna som är kvar och inte kan åtnjuta sina rättigheter. 

Fatta pennan, maila eller skriv under – det här kan du göra:

  • Skriv till Tripadvisor och be dem sluta uppmuntra och lista aktiviteter och attraktioner som ligger i olagliga israeliska bosättningar eller drivs av bosättare i de ockuperade palestinska områdena.
     
  • Skriv under för att Ayman Nasser omedelbart ska släppas fri.
Annons