Upprop av Amnesty International

Eritrea: Var finns Ciham Ali?

Ciham Ali (c) Saleh Younis

Ciham Ali Ahmed var ett barn när hon greps 15 år gammal. Den 8 december 2012 försökte hon tillsammans med sin farbror lämna Eritrea. Men hon greps och har inte hörts av sedan dess. Såvitt är känt har Ciham Ali Ahmed aldrig anklagats för något eller ställts inför rätta. Inte heller har myndigheterna uppgivit varför hon gripits.

Amnesty uppmanar Eritreas president Afewerki att uppge vad som hänt Ciham Ali Ahmed och snarast frige henne. Vi behöver din hjälp för att ta reda på vad som hänt Ciham Ali - skriv under!

Agera

Skriv under

Aktionsperiod: 23 April - 20 Maj

Bakgrund

Den 21 januari 2013 genomförde en grupp soldater ett försök till uppror i Eritrea. Soldaterna omringade Informationsministeriet och stormade den enda tv-stationen för att försöka avisera om upproret och de krav de hade. Kraven var bland annat tillämpning av konstitutionen som antogs av Eritreas nationalförsamling 1997. I konstitutionen garanteras medborgarnas grundläggande mänskliga fri- och rättigheter, men sedan kriget mellan Eritrea och Etiopien åren 1998 - 2000 tillämpas den inte, och nationalförsamlingen har inte sammanträtt sedan år 2002. Soldaterna krävde också frigivning av politiska fångar och de som gripits när de försökt lämna Eritrea.

Ciham Ali Ahmeds far, Ali Ahmed Abdu, som var Eritreas informationsminister mellan 2009 och 2012, misstänktes för att ha stött upproret. Han hade hoppat av några månader tidigare och lämnat landet i fruktan för sitt liv. Gripandet av Ciham Ali Ahmed tros vara en hämndaktion mot hennes far från regeringens sida.

En person som grips när hen försöker lämna Eritrea döms vanligen till sex månaders fängelse. Men trots att Ciham Ali Ahmed aldrig har åtalats för något brott har hon nu suttit fängslad i över sex år.

Ciham Ali Ahmed föddes den 3 april 1997 i Los Angeles, USA, men växte upp i Asmara i Eritrea, det land hennes familj kommer från. Hon har dubbelt medborgarskap.

Annons