Upprop av Amnesty International

Egypten: Transkvinna hålls häktad i fängelse för män

Malak al-Kashef, som är transkvinna, hålls häktad i ett fängelse för män och riskerar att utsättas för sexuella trakasserier och övergrepp.

Malak al-Kashef. Foto: privat

Malak al-Kashef greps den 6 mars 2019 i sitt hem av nationella säkerhetstjänsten, NSA, och har på falska grunder anklagats för att bland annat ha ”hjälpt en terroristorganisation”. Gripandet var ett led i ett stort tillslag mot aktivister som protesterat i samband med branden på Kairos järnvägsstation den 27 februari som krävde 25 människors liv. Malak al-Kashef, som är transkvinna, hålls häktad i ett fängelse för män och riskerar att utsättas för sexuella trakasserier och övergrepp.

Amnesty uppmanar de egyptiska myndigheterna att lägga ner åtalet mot Malak al-Kashef och snarast frige henne. Skriv under för att ställa dig bakom vår uppmaning!

Agera

Skriv under

Aktionsperiod: 6 Maj - 27 Maj

Bakgrund

Den 27 februari 2019 rammade ett tåg på Ramses-stationen i Kairo en stoppbock vilket ledde till en explosion och brand. Många människor fanns på stationen. Branden krävde 25 människors liv, och många andra skadades. Olyckan utlöste protester och många skyllde olyckan på president al-Sisis regering då den underlåtit att förbättra järnvägen i Egypten efter flera dödliga olyckor.

En av dem som via sociala medier uppmanade till protester i solidaritet med offren och deras familjer är Malak al-Kashef, människorättsförsvarare, transkvinna och känd för sin frispråkighet om hbtqi-rättigheter i Egypten. Hon greps i sitt hem den 6 mars och fördes till en okänd plats. Dagen efter ställdes hon utan närvaro av advokat inför den statliga säkerhetsåklagaren och begärdes häktad i 15 dagar. Malek al-Kashef har anklagats för “missbruk av sociala medier för att begå ett straffbart brott” och för att ha “hjälpt en terroristorganisation”.

När Malak al-Kashef greps skickade hennes advokater information till åklagarmyndigheten och inrikesministern att Malak hade dokument från Universitetssjukhuset Al-Hussein som visade på att hon genomgick könsbekräftande behandling. Trots detta sattes Malak i ett manligt häkte eftersom hennes id-handlingar fortfarande betecknar henne som man.

Efter en order av åklagaren utsattes Malak al-Kashef den 10 mars för en påtvingad analundersökning vid ett statligt sjukhus. Enligt advokaten utsattes hon också för andra former av sexuella övergrepp och trakasserier av sjukhuspersonalen. Detta är en praxis som enligt FN: s särskilda rapportör om tortyr är medicinskt värdelös och innebär tortyr eller grym, omänsklig eller förnedrande behandling.

Malak Al-Kashef blev känd 2017 när hon öppet dokumenterade sin väg till könskorrigering i sociala medier. I en intervju i september 2018 med Abu Dhabi-baserade Erem News, berättade Malak också öppet om ett självmordsförsök när hon hoppade från en balkong på femte våningen och allvarligt skadade en arm och sitt bäcken. Hon berättade hur hon kämpat för att få läkarvård på allmänna sjukhus och där medicinsk personal hotat henne med att hon skulle gripas. Malak stod fortfarande under behandling för skadorna när hon greps. Hon är även diabetiker och i behov av daglig medicinering.

Malak al-Kashef har tillbringat större delen av häktningstiden i isoleringscell och vid tre tillfällen har perioden för häktning förlängts, senast den 16 april.

Samkönade relationer och könsbekräftande operationer är inte förbjudna i Egypten, men det är mycket svårt att få det juridiska könet ändrat i id-handlingar. Under de senaste åren har myndigheterna drivit en kampanj mot hbtqi-personer och gripit dussintals och utsatt dem för påtvingade analundersökningar enligt lagar om ”liderlighet”, helt i strid med internationell rätt.

Annons