Upprop av Amnesty International

Brasilien: Kräv rättvisa för Marielle Franco

I mars 2018 mördades människorättsförsvararen Marielle Franco i Rio de Janeiro. Utredningen kring att identifiera hennes mördare har försummats. Hjälp Amnesty att kräva en opartisk utredning av brottet och att de ansvariga ställs till svars! 

Människorättsaktivisten Marielle Franco sköts ihjäl i mars 2018. Foto: Amnesty International/Mídia Ninja.

Mördad i Rio

Brasilien är ett av världens farligaste länder för människorättsaktivister. 2017 mördades minst 58 personer i landet. Denna typ av mord avskräcker från mobilisering och ger upphov till rädsla och tystnad i samhället.

I mars 2018 sköts människorättsaktivisten Marielle Franco ihjäl när hon var på väg hem efter att ha deltagit i ett möte. Hennes chaufför Anderson Gomes mördades också. Marielle var en stark röst för framförallt svarta kvinnors och hbtqi-personers rättigheter. Hon var även känd för att ha avslöjat säkerhetsstyrkornas övergrepp och utomrättsliga avrättningar i Rios favelor.

Att tysta dem som höjer rösten

Strax före mordet utsågs Marielle till rapportör för en särskild kommission, skapad för att övervaka de väpnade styrkornas polisiära insatser i Rio de Janeiro och militariseringen av den allmänna säkerheten. Brasiliansk media har rapporterat att skottkulorna som avfärdades vid mordet kom från den federala polisen. Utredningen kring att identifiera hennes mördare har också försummats.

Amnestys chef i Brasilien, Jurema Werneck, sa efter mordet:

"Att döda en svart, lesbisk människorättsförsvarare som stod upp för de mest marginaliserade i samhället är tydligt avsett att tysta henne och skapa rädsla och osäkerhet. Men vi fortsätter att höja våra röster. Människor i Brasilien och över hela världen har mobiliserat sedan Marielle dödades och kommer inte vila förrän sanningen är känd och rättvisa har uppnåtts."

Agera!

Nu vänder sig Amnesty till dig. Din hjälp behövs för att kräva rättvisa för Marielle. Skriv under och bidra till att sätta press på Brasilien att göra en opartisk utredning av morden och att de ansvariga ställs inför rätta.

Skriv under här

Aktionsperiod: 8 Maj - 5 Juni

Annons