Upprop av Amnesty International

Atena sitter fängslad för sin kamp för kvinnors rätt

I Iran sitter Atena Daemi fängslad sedan den 26 november 2016, dömd till sju års fängelse. Hon har varit en aktiv kämpe för kvinnors rättigheter och i arbetet mot dödsstraffet. Amnesty uppmanar myndigheterna att omedelbart frige Atena Daemi eftersom hon fängslats enbart på grund av att fredligt ha utnyttjat sin yttrande- och mötesfrihet. Vi behöver din hjälp för att visa Iran att det här är fel.

Atena Daemi. Foto: privat.

Atena Daemi greps första gången i oktober 2014. Under 51 dagar hölls hon i en isoleringscell i Evinfängelset. Trots att hon utsattes för ständiga förhör nekades hon tillgång till advokat. I april 2015 dömdes hon, efter en rättegång som varade mindre än en kvart, till 14 års fängelse med anklagelser om “möten i syfte att begå brott mot den nationella säkerheten”, "spridande av propaganda mot systemet" och "förolämpning av den högste ledaren". Anklagelserna baserades på kritiska inlägg på Facebook om antalet avrättningar i Iran, slagord mot dödsstraffet på väggar och utdelning av broschyrer om dödsstraff.

I februari 2016 frigavs Atena Daemi mot borgen medan en överklagan av domen behandlades. I september samma år faställdes domen, men straffet sänktes till sju år efter att hon friats på en åtalspunkt.

Atena Daemi greps på nytt den 26 november 2016, när tre revolutionsgardister tog sig in i hennes föräldrars hem och förde iväg henne till Evinfängelset för att börja avtjäna ett straff hon dömts till i april 2015. I ett brev som smugglats ut från fängelset beskriver Atena Daemi hur hon blev slagen och fick pepparsprej sprutad på sig när hon bad dem visa häktningsordern.

"Min röst kan inte tystas"

På väg till fängelset fick hon ögonen förbundna och gardisterna hotade henne med att de "satt ihop en plan så att hon skulle glömma tanken på att någonsin komma ut från fängelset ". Hon skriver också: “Min röst kan inte tystas av era grymma och orättvisa åtgärder... Atena Daemi är en person, men det finns tusentals Atena Daemis utanför fängelset som kommer att höja sin röst mot de orättvisor som tillfogats de politiska fångarna."

Den 7 februari 2018 inledde Atena Daemi och två andra fångar, Golrokh Ebrahimi Iraee och Arash Sadeghi, en hungerstrejk i protest mot att Atena och Golrokh flyttats till ett annat fängelse utanför Teheran - ett fängelse som är ökänt för sina dåliga förhållanden. Atena Daemi avbröt hungerstrejken efter en vecka efter att kvinnliga människorättsförsvarare i Iran och andra aktivister uppmanat dem att göra det. Golrokh Iraee fortsatte sin strejk till den 24 april.

Skriv under för att påverka Iran - Atena har inte gjort något fel och ska inte sitta fängslad. Vi kan göra skillnad tillsammans!

Skriv under nu

Annons