Plugga av Färnebo folkhögskola

Två första veckorna i Quito

Idag var sista dagen på språkskolan vi gått på här i Quito. Det avslutades med både teater och gemensam lunch med alla på skolan. Alla har haft egna lärare och det har gått fort fram och vi har lärt oss mycket.

Alla har läst Spanska förutom Ellen som läst urfolksspråket Kichwa. Både Spanska och Kichwa talas i Cayambe vilken är regionen vi kommer bo i de nästkommande tre veckorna.

Förutom studierna har vi även haft flera intressanta studiebesök. Vi har bland annat träffat organisationen Causana som är en lesbisk feministisk organisation som startades 2004. Då var ett av huvudsyftena att få bort de så kallade ”omvändar klinikerna” som var till för att få homosexuella, men framförallt transpersoner och lesbiska att ”bli straight” genom bland annat tortyr och sexuella övergrepp. Dessa kliniker har minskat i antal men finns tyvärr fortfarande kvar i landet, olagliga och inte sällan styrda av organisationer som har koppling till maffian.

Vi har även träffat Rosa ifrån organsationen Justica para Vanessa som jobbar med frågan om Femicidios alltså fall där kvinnor och transkvinnor blivit mördade just utifrån att de är kvinnor. De försöker driva på regeringen att ta frågan på större allvar och se de patriarkala strukturer som ligger bakom. Organisationen menar att frågan blivit åsidosatt i juridiken av bland annat det stora fokuset på narkotika. Femicido är i Ecuador ett brott en kan bli dömd för, men allt för få blir dömda. Rosa berättade att regeringens prat om genus bara verkar vara spel för gallerierna.

Under de här veckorna har vi även haft stor hjälp av vår fina handledare Johanna. Som förutom hjälpt oss både till och under studiebesök tagit hand om oss och berättat både om Ecuadors historia och politik och vad aktivism kan betyda.

Ikväll är sista kvällen i Quito för den här gången. Vi firar med den fina familjen som har hostalet vi bor på, de andra gästerna, Johanna och de vi träffat under veckan. Imorgon bär det av till Cayambe och byarna. Får se när vi kan få till nästa uppdatering då det är osäkert hur det blir med internet. Men hoppas ni har det bra i kylan hemma! Nu blir det tacos!

Ellen och Maria
Färnebo Folkhögskolas kurs i Feminism och miljörättvisa

Taggar

Klimat & miljö Jämställdhet