nyhet av

Turbulent val i Bangladesh

Bangladesh syns återigen i medierapporteringen världen runt. Den här gången inte på grund av klädindustrins låga minimilöner eller de dåliga arbetsvillkoren, utan på grund av valen som gick av stapeln igår, 5:e januari. Oppositionen bojkottade valen, uppmanade till strejk och våldsamheter bröt ut vid ett stort antal vallokaler.

Sheikh Hasina, som varit premiärminister i Bangladesh sedan 2009, menar att valen gått rättvist och demokratiskt till, rapporterar Aljazeera. Valdeltagandet har dock rapporterats vara rekordlågt och kan komma att landa på så lite som 20%. Många har hindrats från att ta sig fram till vallokaler och enligt BBC dödades åtminstone 18 personer under gårdagen.

Så här skriver våra praktikanter Lisa Nilsson, Maria Persson och Magdalena Frembäck som precis är hemkomna efter en fyra månader lång praktiktid i Bangladesh:

 

Året som gått

Imorse öppnade så vallokalerna i Bangladesh, med få på väg för att rösta. Vilket inte är förvånande, eftersom polisen rapporterade att minst 130 vallokaler hade attackerats under natten och att 21 personer redan dött i val-våld. Dessutom har 154 av de 300 parlamentsplatserna blivit tillsatta innan valet och många partier deltar inte.

Därtill seglade Bangladesh häromdan in på en sjätteplats på Foreign Policy Magazines lista över ”Next Year’s Wars – 10 conflicts that will threathen global stability in 2014”. Och även om Foreign Policy har sina intressen av att rapportera på ett visst sätt, så är det kanske läge såhär några dagar in på det nya året att se tillbaka på vad som satte Bangladesh på den listan. Vad var det egentligen som hände?

Valet bojkottas

Eftersom regeringen har ändrat reglerna kring valet och ingen interimsregering har tillsatts har inte heller EU och USA valt att skicka några valobservatörer. Detta har gjort att valets legitimitet har kunnat ifrågasättas och oppositionen har angett avsaknaden av neutrala observatörer som en anledning att inte delta. Vilket i sig har lett till att utomstående observatörer håller sig borta. Sittande Awami League förväntas vinna, kanske främst för att ca 20 andra partier bojkottat valet.

Det är en trött befolkning som går till val idag, eller går hem snarare. Valdeltagandet förväntas bli rekordlågt.

Läs hela inlägget här.