======= &noscript=1"/> >>>>>>> master
av Svenska FN-förbundet

Skolmat stoppar hunger och startar skolgång

ge ett bidrag

Varje dag går 66 miljoner barn i låginkomstländer hungriga till skolan. 61 miljoner barn i grundskoleålder tar sig inte till skolbänken alls. Fattigdom och svält är ofta anledningen till att barn inte får möjlighet till utbildning.

En skolmåltid kostar endast 2 kr och kan förändra så mycket

För fattiga familjer gör gratis skolmat en enorm skillnad, och är ofta avgörande för att föräldrar ska låta barnen gå i skolan. Skolmåltiden blir en del av familjens försörjning – en mun mindre att mätta är ett starkt incitament att skicka barnen till skolan.

Ge en gåva eller swisha valfritt belopp till 90 05 638. Ange SKOLMAT

I över 50 år har skolmat delats ut

Över 16 miljoner barn i 69 länder får skolmat genom FN:s livsmedelsprogram, WFP. Skolmatsprogrammet har funnits i över 50 år och är världens största leverantör av skolmåltider. WFP arbetar tillsammans med nationella regeringar för att dela med sig av sin kunskap och uppmuntra dem att utveckla skolmatsprogram i egen regi. 37 länder har gjort det.

Skolmåltiderna som erbjuds består ofta av frukost eller lunch, eller i vissa fall mellanmål i form av högenergikex. Ofta används näringsberikade livsmedel så att barnen ska få de näringsämnen de behöver. I vissa områden delas även livsmedel att ta med hem ut, vilken fungerar som ett incitament för regelbunden närvaro.

Där det är möjligt så används gärna lokalproducerade råvaror till skolmaten. Den innebär att även jordbrukare och samhällen i närområdet gynnas av projektet.

Taggar

Hälsa Utbildning