7 gånger Eurovision blev väldigt politiskt

Världen

På lördag är det återigen dags för Eurovision Song Contest. Den ”opolitiska” sångtävlingen får oss att sitta på helspänn och vänta på iskalla ställningstaganden mitt under bästa sändningstid. Vi listar några av de mest kända genom åren.

Luxemburg 1961: Jean-Claude Pascal med låten Nous, les amoureux

Vinnarlåten i Cannes 1961 handlar om kärlek mellan två män. Något som gick över huvudet på de flesta åhörarna. Låten berättar historien om en förbjuden kärlek mellan Pascal och hans älskare. Låttexten lyder "De skulle vilja skilja oss, de skulle vilja hindra oss. Från att vara lyckliga". På 60-talet var homosexualitet kriminaliserat i de flesta deltagarländerna.
 


Grekland 1976: Mariza Koch med låten Panagia mou, panagia mou

Greklands andra bidrag i Eurovision var ett starkt ställningstagande mot Turkiets invasion av Cypern i juli 1974. Grekland avstod från tävlingen 1975 i protest mot Turkiet. Låttexten var en av de mest explicita i tävlingens historia. ”I tälten bor inga turister utan bara flyktingar, ruinerna är inte från forna tider utan brända av napalm och det enda som kommer upp ur jorden är träkors på offrens gravar.” På finaldagen av Eurovision censurerade Turkiet Greklands bidrag och spelade i stället upp en nationalistisk låt.
 


Georgien 2009: Stephane and 3G med låten We Don't Wanna Put In

Georgien diskades från tävlingen 2009 då bidraget bröt mot tävlingsreglerna om politiska ställningstaganden. Eurovision hölls i Moskva det året och relationen mellan Ryssland och Georgien var väldigt spänd. Låttexten var full av ordlekar som pikade Rysslands president Vladimir Putin. Den mest uppenbara är nog titeln ”We Don't Wanna Put In”. EBU uppmanade Georgien att ändra låttexten men landet drog sig ur tävlingen i stället.
 


Finland 2013: Krista Siegfried med låten Marry Me

I slutet av sitt framträdande i finalen 2013 kuppade Krista med att kyssa sin kvinnliga dansare i protest mot Finlands dåvarande förbud mot samkönade äktenskap. Kyssen orsakade en stor huvudvärk för arrangören när många av de mer konservativa europeiska länderna protesterade i upprördhet. Krista sa dock före finalen "det är live på TV, så ingen kan stoppa mig” och det är vi glada för. Samkönade äktenskap är tillåtna i Finland sedan 2017.


Armenien 2015: Genealogy med låten Face The Shadow

Hundra år efter det armeniska folkmordet bestämde sig Armenien för att delta med låten ”Face The Shadow” vars ursprungliga titel var ”Don’t Deny!”. Många tror att Armeniens bidrag var en hyllning till offren och en uppmaning till ett globalt erkännande av folkmordet. Landet själva säger att så inte var fallet, kanske för att inte riskeras att diskas från tävlingen. Ändå var de tvungna att byta namnet på låten till Face The Shadow.
 


Ukraina 2016: Jamala med låten 1944

Vinnarlåten i Stockholm 2016 anklagades för att ha en politiskt laddad låttext och för att vara specifikt riktad mot Ryssland i efterspelet till annekteringen av Krimhalvön år 2014. Jamala menar att låten är en minnessång till hennes gammelfarmor Nazylkhan som deporterades tillsammans med andra krimtatarer av Josef Stalin år 1944. Men i en intervju med SVT efter finalen säger hon att ”det finns en sorg nu på Krim likt den som fanns 1944”.
 


Madonnas flaggkupp under Eurovision i Tel Aviv 2019

När tävlingen hölls i Tel Aviv 2019 bjöds Madonna in för att uppträda i pausen under rösträkningen. I framträdande syns två dansare omfamna varandra – den ena med Israels flagga på ryggen och den andra med Palestinas flagga (9 min in i filmen). Arrangören EBU hade inte godkänt flaggorna och Madonna själv mörkade detaljen under repetitionerna. Som vi numera vet kan allting hända under livesändningen av Eurovision.
 

Taggar

Mänskliga rättigheter