Världen av Erikshjälpen

Tillsammans mot trafficking

Foto: Marcus Lundstedt

Tolvåriga Chariya trodde att hon skulle gifta sig med en ung, stilig man. Istället blev hon obetald arbetskraft hos en äldre sjukling. Så småningom lyckades Chariya fly och hon fick hjälp att ta sig hem igen och att polisanmäla sin moster – som dömdes till 15 års fängelse.

Över 40 miljoner människor uppskattas i dag vara utsatta för människohandel eller någon annan form av slavliknande tillvaro. I Sydostasien är trafficking ett stort problem, där framför allt barn och kvinnor blir utsatta. Situationen med trafficking är komplex och drivs på av bland annat social ojämlikhet, fattigdom, kultur och ojämlikhet mellan könen.

Tolvåriga Chariya drömde om ett annat liv, långt borta från det hårda arbetet på risfälten som hennes familj odlade. Hennes moster ordnade så att Chariya skulle kunna gifta sig med en rik kines. När Chariya fick se bilder på sin blivande make blev hon glad. Han var ung och stilig. Hon skulle få det bra.

Chariya blev familjens obetalda hembiträde

Väl framme i Kina stämde inget med den bild Chariyas moster målat upp. Mannen var gammal och sjuk och Chariya blev familjens obetalda hembiträde. När Chariya lyckades få kontakt med sin familj igen larmade de en av Erikshjälpens partnerorganisationer, Chab Dai, som gav henne råd. Chariya lyckades rymma och ta sig till sitt hemland igen, där Chab Dais personal mötte henne och hjälpte henne att polisanmäla. Mostern greps och dömdes senare till 15 års fängelse för trafficking av barn.

Många andra som råkat ut för liknande saker som Chariya polisanmäler inte. Och gör de det kan det hända att polisens förhörsteknik gör att de inte vågar berätta något, eller också försvinner bevisen innan rättegången.

Chab Dai bekämpar människohandel

Erikshjälpen stöttar Chab Dai, som har ett förhållningsätt grundat i mänskliga rättigheter och arbetar bland annat med att förebygga och minska riskerna för att barn ska utsättas för människohandel, samt med att ge rehabilitering och upprättelse till dem som redan blivit utsatta. Det handlar till exempel om att utbilda poliser i hur man förhör traumatiserade personer, att driva traffickingärenden i domstol, att få olika länders regeringar att samarbeta för att minska människohandel över gränserna och för att se till att personer som utsatts för trafficking får psykosocial hjälp.

Chab Dai är i sig en samling av femtio organisationer som arbetar mot samma mål. Genom att nätverka stärks organisationernas kapacitet och samordning bidrar till att de kan göra största möjliga nytta tillsammans. Människohandlarna jobbar ofta i omfattande nätverk och därför måste även organisationer som jobbar för att bekämpa människohandel arbeta i nätverk, både nationellt och globalt.

Chariya heter egentligen något annat.

Taggar

Mänskliga rättigheter